07. 05. 2024.

 

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) саопштила је данас да њени стручњаци нису имали пријаве озбиљних нежељених реакција на контрацептивне пилуле „јаз” (Yаz) и „јасмин” (Yasmin), које су у Канади проглашене за разлог смрти најмање 23 жене.



Од 2006. до 2013. Националном центру за фармаковигиланцу АЛИМС-а пријављено је седам случајева нежељених реакција на лек Јаз и 11 случајева нежељених реакција на лек „јасмин”. Није било пријављених случајева са смртним исходом, рекао је Танјугу Александар Туцовић, задужен за односе с јавношћу у овој агенцији.

Он је рекао да су, као пратећа последица узимања ових пилула, најчешће пријављене тегобе као што су главобоља, повраћање, вртоглавица, бол у грудима, бол у ногама и сув кашаљ.

„Такође, у пријављеним случајевима описано је испољавање хипертензије, тромбозе, плућне емболије, нежељених реакција које су очекиване при примени комбинације дроспиренона и етинилестрадиола”, као главних састојака ових пилула, изјавио је Туцовић и додао да се у Сажетку карактеристика лека и Упутству за лек у вези са тим наводе одговарајућа упозорења и мере опреза.

Он је истакао да је „исход забележених нежељених реакција најчешће био опоравак или се пацијенткиња у тренутку пријаве нежељене реакције налазила у фази опоравка”.

С обзиром на то да пилуле за оралну контрацепцију „јаз” и „јасмин” садрже комбинацију активних супстанци дроспиренон и етинилестрадиол, Туцовић је истакао да је постоји „потенцијални ризик од венских тромбоемболијских догађаја при њиховој примени”, што је „већ познато и описано у Сажетку карактеристика лека и Упутству за лек”.

Учесталост испољавања тромбоемболијских догађаја је ретка и може се јавити код једне до 10 особа на 10 000 особа које примењују лек.

„Присуство или историја артеријских или венских тромбоемболијских догађаја, као и присуство озбиљних или вишеструких фактора ризика за настанак тромбозе, представљају контраиндикације за примену ових лекова, односно стања у којима се ови лекови не смеју примењивати”, навео је Туцовић.

„Лекове који садрже комбинацију активних супстанци дроспиренон и етинилестрадиол и даље карактерише повољан однос користи и ризика при рационалној терапијској примени, односно ако се лек примењује у складу са одобреним индикацијама, начином примене, дозирањем, контраиндикацијама и посебним упозорењима који се наводе у Сажетку карактеристика лека и Упутству за лек”, истичу у АЛИМС-у.

Контрацептивне пилуле „јаз” су у продаји на српском тржишту од 2008, а „јасмин” од 2003. године.

Реаговање АЛИМС-а је уследило пошто је канадски јавни сервис, позивајући се на званична документа владине агенције, јуче објавио да су најмање 23 Канађанке преминуле, а неколико стотина има здравствене проблеме након узимања две врсте пилула за контрацепцију немачког произвођача „Бајер”, које лекари у свету најчешће преписују.

Доктори и фармацеути, који су нуспојаве пријавили владиној агенцији за јавно здравље, сумњају да су ови смртни случајеви у вези са употребом контрацептивних пилула „јаз” и „јасмин”, наводи се у извештају Канадске радио-телевизије.

Извор: Press

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS