06. 05. 2024.

 

Према подацима Rosstata, статистичког завода Руске Федерације, увоз јабука из Србије смањен је ове сезоне за више од 2,5 пута у односу на претходну.


Тако је за девет месеци с краја 2012. и почетком 2013. годину из наше земље у Русију извезено 31.000 тона, што је драстично смањење.

Поређења ради, претходних година је у ту земљу пласирано и до 80.000 тона јабука.

Због овог пада Србија је слабије пласирана за два места на листи земаља из које Русија увози највише јабука и сада заузима шесту позицију, преносе руски медији.

Почетком марта објављено је да би Русија могла да заустави увоз јабука из наше земље јер је служба за контролу пољопривредних производа "Росељхознаџор" открила да око 60 тона тог воћа из Србије садржи превисок ниво пестицида.

Премијер Русије Дмитриј Медведев је због тога поручио трговцима да увоз пољопривредних производа није увек прихватљив ни по цени ни по квалитету.

"Неке испоруке су једноставно опасне по здравље због високе количине пестицида и нитрата. Последњи пример су биле јабуке из Пољске и Србије", рекао је Медведев.

Иначе, Русија је 2009. увезла 145 тона српских јабука с превисоком количином пестицида, а 2011. око 77 тона.

Русија је иначе претходних година највећи купац српских јабука јер се на то тржиште извози између 90 и 95 одсто целокупног извоза овог воћа.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS