07. 05. 2024.

 

Незадовољни Европљани поднели центру за притужбе потрошача чак 72.000 жалби после путовања и годишњих одмора. Највише се жале на авионски превоз, губљење пртљага, рентакар…
Много риба, превише девојака у топлесу, бука домаћина, исувише бео песак, само су неке од жалби које европски туристи подносе после летовања.

Након сваког путовања неко се врати незадовољан, па ни грађани Европе нису изузетак. У ЕУ Британци важе за најзахтевније и најпроблематичније туристе, који се жале на сваку ситницу, док су Белгијанци сан сваког туристичког радника.

Колико год регулатива за туристе била уређена у ЕУ, прошле године Центру за притужбе незадовољних потрошача поднето је 72.000 жалби незадовољних путника! Занимљиво је да је у мноштву жалби само њих 35.000 било оправдано.

Европска мрежа прикупља жалбе у 29 земаља Старог континента и сматрају да је прошла година била једна од – бољих. У земљама ЕУ регулатива је строга, а агенције пишу јасне програме у којима се туристима недвосмислено ставља до знања шта ће добити и шта могу да очекују, па се мало шта препушта личном утиску. Такође, пошто је велики број туриста који покушавају да „ућаре” бесплатно летовање на рачун упропашћеног одмора, велики туроператори имају тим адвоката који лично прикупља жалбе незадовољних путника.

Ипак, неке жалбе се понављају. Тако се, рецимо, највише притужби – чак 21 одсто, односи на превоз авионом. Занимљиво је да ни жалбе на рентакар нису занемарљиве, јер се на то жали 3,2 одсто путника. Ипак, следећи на листи је пртљаг – односно губљење или оштећење кофера, што се догоди код 7,4 одсто путника. Током спортских и рекреативних активности непријатност доживи седам одсто туриста. На чистачице и помоћно особље жали се 6,8 европских путника. Бука и лоше здравствене услуге сметају пет одсто туриста, као и непознавање страних језика код локалних турустичких радника. Најмање туриста жали се на банкарске услуге, а они који су незадовољни имали су муке са банкоматима.

Због многобројних жалби које, и поред едукације туриста, непрестано стижу, у ЕУ постоји мрежа ЕЦЦ-НЕТ (Центар европских потрошача) где могу да се јаве и поднесу притужбу. Ова мрежа постоји у свим ЕУ земљама, као и Норвешкој и Исланду. Поред тога, редовно се штампају брошуре и шаљу упозорења на шта туристи могу да се жале. У овим центрима раде експерти који бесплатно саветују Европљане како да у земљи у којој су преварени прикупе доказе да су преварени не би ли по повратку кући могли да поднесу тужбу. Најчешће жалбе које могу да се судски наплате је кашњење авионског лета или превелики, нереалан рачун у кафани или продавници.

 

10 НАЈЧУДНИЈИХ ЖАЛБИ

  1. Жена је звала полицију тврдећи да је особље хотела држи закључану, јер је натпис на вратима „не узнемиравај” погрешно протумачила
  2. „На Мајорци би требало да забране топлес, јер је мој муж само зверао у девојке” – Бугарка
  3. „Супа у хотелу ‘Новотел’ у Аустрији је превише густа, па кравата не може да се опере” – Шпанац.
  4. „Купили смо у Риму „реј бан” наочаре од уличног продавца за 3,5 евра да бисмо схватили да су лажне” – Немац.
  5. „Нико нам није рекао да у Црвеном мору има толико риба, деца су била престрављена” – Белгијанка.
  6. „Од Јамајке до Лондона путовали смо девет сати, а Американци само три” – Британка.
  7. „У брошури пише да у хотелу нема фризера, да ли смем да одседнем тамо јер радим као фризерка” – Мађарица.
  8. „Има превише Шпанаца, на рецепцији и у радњама сви говоре шпански” – Холанђанин.
  9. „У брошури на слици је песак био жут, а на плажи је бео” – Британац.
  10. „Задатак туроператора био је да нас упозори да ће у групи бити бучних туриста” – Немац.


Извор: Вечерње новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS