01. 05. 2024.

 

Тек сваки осми сиромашни грађанин добиће у мају бесплатну електричну енергију. Потребно 10 докумената, најмање 2.000 динара и измирен рачун за струју.


Према последњој евиденцији, како наводе из „Електропривреде Србије”, бесплатних 120 до 250 киловата стићи ће овог месеца у 46.910 домаћинстава у земљи, иако право на ову бенефицију има чак 320.000 потрошача, пишу Новости.

Разлози за овако слаб оџив леже у хрпи папира потребних за статус енергетски заштићеног купца, најмање 2.000 динара за њихово добијање и обавеза да се рачун за електричну енергију плаћа до 15. у месецу.

„Отишла сам у Центар за социјални рад на својој општини, где су ми дали списак од десет докумената, које треба да прикупим да бих добила бесплатну електричну енергију” каже Марија И., самохрана мајка из Новог Сада.
„Поред фотокопија личних карата, пријаве пребивалишта за дете, извода из матичне књиге рођених и венчаних, траже ми и потписану оверу у општини са два сведока о броју чланова породице и оверену потврду о примањима. Даље, из Катастра ми треба доказ надлежне службе о поседовању непокретности, уверење пореске управе Секретеријата за финансије о поседовању имовине и доказ о праву својине.”

Само изводи из матичних књига рођених и венчаних стају заједно 1.160 динара, а документ из катастра потребно је платити 130 динара.

„Уверење из Секретаријата за финансије се не наплаћује, али се оверене изјаве у локалним самоуправама тарифирају различито од општине до општине”, кажу у Центру за социјални рад Београд.
„Негде не траже накнаду, а негде кошта и до 500 динара.”

Међу сиромашнима који су били на списку Министарства рада и социјалне политике највише је породица у којима су оба родитеља незапослена, сеоских старачких домаћинстава, самохраних мајки и очева. Право остварују и пензионери са најмањим месечним чеком.

Финансијски лимит за киловате без накнаде за једночлано домаћинство су месечна примања до 12.900 динара. Ту су и породице са два или три члана која зарађују до 18.786 динара месечно, као и четворочлане и петочлане фамилије са зарадом до 24.672 динара. Граница за домаћинства са шест и више чланова је до 30.558 динара примања за месец дана.

„Нема заштићених дужника када су у питању искључења струје неплатишама”, рекао је први човек ЕПС Александар Обрадовић.
„Процес је врло јасан – иде се од највећих дужника ка најмањим. Извршићемо контролу да ли је процес испоштован у свим дистрибуцијама. Ако није, директори тих дистрибуција ће сносити последице.”
Обрадовић је додао да су дистрибутивне компаније релативно независне у руковођењу, па је због тога Влада Србије још прошле године усвојила реорганизацију ЕПС, како би се цео систем руковођења побољшао кроз јединство процедура.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS