02. 05. 2024.

 

Ако је судити по понуди обуће у продавницама, Србија је земља без иједног кишног или снежног дана. Наиме, у продавницама широм Србије скоро је немогуће пронаћи обућу за кишно време, а натписи „all weather conditions” („за све временске услове”), или „waterproof” („водоотпорно”) који у оригиналу стоје на кутија, често су прелепљени декларацијама на српском језику на којима јасно пише: „обућа за суво време”.


Пронаћи непромочиву обућу за кишу постаје немогућа мисија, јер на свој обући, од ког год материјала она била направљена, стоји исти натпис – „само за суво време”. И док је зими и могуће да се снађете, јер постоје, на пример, гумене чизме или гарантовано непромочиве ципеле (скупље, попут оних које носе ознаке да користе специјалне материјале као што је „горе-текс”), шта радити лети? На плус 30 степени? Кад вас ухвати летњи пљусак? Обући дубоке гумене чизме или гломазне, постављене зимске ципеле?

Да је реч о великом проблему за потрошаче, сведочи случај Весне Бутуровић, студенткиње из Београда.
– Пре месец дана купила сам балетанке. Нисам ни очекивала да су за кишно време, али сам очекивала да, упркос томе, могу да преживе једну кишу. Пре неки дан пљусак ме затекао у граду, а док сам у балетанкама дошла до стана оне су се потпуно распале! Као да су од картона, после чега сам могла само да их бацим. Како нису старе ни месец дана, однела сам их у том стању у продавницу и рекли су ми да не могу ништа да ураде, јер балетанке и нису биле за кишно време. Да ли то значи да увек морам уз себе да носим гумене чизме у торби, како ми се ципеле не би распале при првом додиру са водом?! – пита се Весна Бутуровић.

Ако бисмо обућу бирали у скалду са оним што пише на декларацији, и по летњем пљуску и по највећој мећави шетали бисмо у гуменим чизмама, јер се на њих ставља ознака „за кишно време”. Када је репортерка „Блица” прошетала по продавницама у престоници и тражила обућу за кишно време, сви продавци су, као један, одговарали да је „избор такве обуће веома сужен”.

– Само гумене чизме имају ознаку да су водоотпорне и само њих можемо да препоручујемо онима који траже обућу за кишу. Сви остали материјали имају шансу да пропусте кишу. А ако је неко дао велике паре за ципеле које не пропуштају воду, а онда заврши са мокрим ногама, тај неко ће пожелети да врати лажно рекламиране ципеле. Како је само гума сигурна, само су гумене чизме и званично сигурне – испричала нам је радница у једној продавници обуће.

У удружењима потрошача објашњавају да је оваква ситуација резултат лошег рада Тржишне инспекције, јер обућа која у Србију стиже као водоотпорна, тек у нашој држави постаје „за суво време”.
– На кутији обуће за зимске услове истакнут је знак непромочивости, а често пише и „waterproof”, односно водоотпорно. Проблем је што су званичне декларације оне на српском језику, а на њима скоро увек пише „обућа за суво време”. Када потрошач пријави да му је, на пример, чизма пропустила воду, они који су надлежни да му дају нове, или врате новац, могу да се правдају да је реч о обући за суво време – каже Горан Паповић из Националне организације потрошача.
У удружењима за заштиту потрошача разлику у декларацијама називају обманом, док је у Тржишној инспекцији правдају разликама у стандардима између наше земље и оне у којој је обућа произведена.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS