29. 11. 2024.

 

Разређено маслиново уље, вода и шећер у „100 одсто воћним соковима“, обичне травке у кесицама чаја, зачини помешани с прехрамбеним бојама и пасирани пасуљ у кестен пиреу, само су неки од начина фалсификовања хране.


У свету хране, кривотворење подразумева копирање робних марки познатих произвођача, али и штедњу на квалитету коришћењем јефтинијих сировина које немају никаква лековита и хранљива својства.

Анализа Удружења америчких потрошача показала је да је фалсификовање хране у свету порасло за чак 60 одсто, а најчешћи предмети фалсификатора су маслиново уље, чајеви, зачини, млеко, мед, млевена кафа, сирупи, вино, месо, риба, морски плодови, путер, алкохол и кондиторски производи.

– Маслиново уље често се разређује јефтинијим уљима, у обична вина додају се зачини којима се лажира њихова старост, у чајеве се додају обичне траве, а најпроблематичнији су они у филтер кесицама, који се често праве од отпадака, од онога што остане после сушења биља. Уместо кафе, продају се пржени кукуруз, јечам и остале житарице које нису штетне, али нису ни кафа – каже нутрициониста Милорад Вељковић.

Храна се фалсификује на више начина: мењањем правог састава коришћењем сличних једињења, додавањем адитива како би се створио привид оригиналног производа, али и додавањем недопуштених, штетних материја.

– По здравље грађана опасни су и оригинали, а камоли јефтиније копије сухомеснатих и млечних производа у које се, поред месног отпада, стављају разни штетни састојци како би те намирнице изгледале онако како су купци навикли и како би им се продужио рок трајања. Производи попут виршли, паризера и паштета праве се од отпадака меса, а у ту смесу се убацују разни додаци, адитиви, лед и емулгатори, који помажу да се маса уједначи и обликује – каже Вељковић.

Састав производа у Србији доступан је у прилично штурој декларацији, а мноштво лоших састојака скрива се од купаца, па по ценама најквалитетнијих производа конзумирамо и веома старе производе и оне који су пред истеком рока трајања. Колико је нека намирница здрава и какав је њен састав, потрошач у Србији ни по закону не мора да зна.

Чак и када није штетна по здравље, фалш производња сматра се преваром, самим тим што грађани плаћају нешто што нису добили, а у целој овој причи профитирају само они који су скупо продали јефтино направљену намирницу.

Вештачки мед копија оригинала

Пре неколико година удружења пчелара упозорила су јавност на постојање вештачког меда, а анализе су тада показале да је две трећине контролисаног меда било неодговарајућег квалитета, односно сируп направљен од шећера, воде, сирћетне киселине и свега 7,5 одсто свежег природног меда. Проблем је што се без скупе хемијске анализе, фалсификат меда не може разликовати од оригинала.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS