05. 05. 2024.

Уређаји кварни по истеку гаранције

 

Рок трајања појединих електричних уређаја је програмиран како би се подстакла продаја нових, пише у извештају Европског удружења потрошача.


У најновијем извештају, поједини уређаји, као што су ТВ пријемници, кваре се после две до три године без могућности замене делова или поправке, што не треба да чуди, јер је њихов рок употребе унапред испланиран.

"Једна од најчешћих стратегија којој прибегавају произвођачи је испрогамиран функционални квар, који доводи до престанка рада уређаја у целини због квара на само једном делу уређаја", тврде представници Европског удружења потрошаца.

Поједине веш машине су програмиране да обаве само 2.000 до 2.5000 прања, а телевизори да раде до 20.000 сати, наводи се у извештају.

Слична студија удружења Пријатељи земље објављена је 2010. под називом Испрограмиран рок употребе, симбол расипничног друштва, у коме се открива да савремени електрични и електонски уређају имају ограничен и веома кратак рок трајања, јер у су кварови на уређајима унапред испрограмирани, тако да су потрошачи приморани на честе куповине.

Такозвани технолошки рок трајања смишљен је како би се подстакла потрошња, а самим тим и производња, наводи се у извештају.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS