06. 05. 2024.


И овог лета ће туристи морати да добро отворе очи када буду одлучивали преко које ће агенције летовати. Претходне три сезоне обележило је пропадање по једне велике агенције, а упркос свим контролама туристичких инспектора, и овог лета би за неке туристе могла да се понови агонија.


Од почетка године, туристички инспектори добили су 49 пријава грађана, од којих је инспекција утврдила да је 20 било основано, јер туристичке агенције нису извршиле све уговорене и наплаћене услуге.

У 11 случајева, агенције су се договориле са путницима и вратиле износ у вредности од 249.690 динара. Решавајући остале оправдане пријаве, у којима није постигнут договор између туристичке агенције и путника, инспектори су поднели захтеве за покретање прекршајног поступка.

"Ове године туристичка инспекција поднела је 20 предлога за одузимање лиценце организаторима путовања", рекао је Стојан Аризановић, помоћник министра финансија, задужен за Туристичку инспекцију.

"Од тога, 17 туристичких агенција није испуњавало прописане услове за организовање путовања, јер нису обезбедили прописане гаранције за путовања", додао је он.

Од јануара до сада, 12 туристичких агенција је изгубило лиценцу организатора путовања. Две агенције су успеле да прибаве прописане гаранције путовања, па је против њих обустављен поступак. Тренутно је у току поступак за одузимање четири лиценце.

Пред летњу туристичку сезону, туристичка инспекција спроводи редовне планске контроле туристичких агенција. Циљ контрола је да се провери њихово пословање у погледу испуњености прописаних услова за обављање делатности, садржаја општих услова путовања, програма путовања, уговора са трећим лицима којима је поверено извршавање услуга из програма путовања, вођење прописане евиденције, истицање цена и слично.

Међу 12 агенција које су ове године изгубиле лиценцу нема звучних имена. Лиценце су изгубиле агенције из Београда: "Антистрестур", "Рајус наутика", "Бест рајзен", "Тоур клуб", "Ист вест турс", "А+Травел енд три", "Дионисус", "Михаел травел", "Аквитас про травел" и "Спорт турс". Више неће радити ни агенције "Алфа турс" из Врања и "Богдановић Голубац" из Ариља.

 

Извор: Где инвестирати

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS