06. 05. 2024.

 

Цариници Србије запленили су неколико „либанских клопки”, електронских направа за крађу новца са платних картица које Бугари желе да поставе на банкомате у Србији. У полицији упозоравају банке да подигну систем заштите, јер се верује да су криминалци из Бугарске већ прошверцовали овај систем за превару.

На прелазу Градина, код Бугарина Николче Поцева заплењена је комплетна опрема за крађу података са платних картица, која се касније користи за израду фалсификата. Овај покушај шверца могао би да буде најава да преваранти из Бугарске, који су развили систем крађе са “либанском клопком”, желе да краду новац са рачуна у Србији.

Саша Марковић из Одељења за сузбијање превара и фалсификата Управе за град Београд упозорава да је то један од првих видова злоупотребе картица.

- Раније, преваранти су користили траку из VHS касета, савијену у облику латиничног слова У, дужине до 15 центиметра, и убацивали у отвор где улазе платне картице. Када би корисник картицу убацио у банкомат, трака би је задржала, а преваранти који би стајали у близини пришли би и понудили помоћ уз образложење да је наводно и њима остала картица заглављена у банкомату. Тада би тражили да корисник поново укуца ПИН који би запамтили и након одласка жртве подигли новац - објашњава Марковић.

Побољшана „клопка” састоји се од делова пластичних кућишта у која се стављају картице - такозваних скимера, и специјално прерађене флеш меморије чија је функција да чува податке о картицама, све док се они не покупе с правих банкомата и не скину с меморије да би се правили фалсификовати. ПИН комбинацију без које је немогуће приступити рачуну углавном снимају скривеном камером, постављеном изнад тастатуре.

Већина банака спроводи опсежне мере заштите банкомата којима онемогућавају постављање клопки, али и порукама којима клијенте обавештавају уколико дође до неуобичајне трансакције.

- У Србији су раније постављани „скимер” уређаји за очитавање података са платне картице. Уколико се утврди да је наш клијент био жртва оваквог вида злоупотребе, банка ће извршити повраћај средстава одмах по трансакцији задужења - кажу у Банци Интези.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS