05. 05. 2024.

У продавници са кинеском робом на првом спрату старе робне куће на Новом насељу заједно се на полици налазе вибратор, лутка за секс и две играче мачка Тома који говори.

Заједничко свим овим "играчкама" је да раде на батерије и да коштају по 1.700 динара пошто је "играчка" за одрасле мало снижена.


Вибратор и лутка на надувавање налазе се на најближој прегради до касе и на њој има свега и свачега, као и уосталом у целој радњи. Остале играчке за децу су одмах са дуге стране полице, тако да је клинцима ова понуда изузетно видљива.

- Дошла сам са дететом да купим нешто за кухињу. Свраћам често код ових наших Кинеза и дете већ зна где су полице са играчкама. Остала сам без текста када ме је позвала и питала да јој дохватим лутку поред Тома да је погледа - каже за 021 Розалија Марић (33) чије девојчица има пет година. Она додаје да раније није приметила овакву врсту робе којој је, како каже, понајмање место у близини играчака за децу.


Инспектори не кажњавају овакве појаве


Ова продавница названа "Кинеска робна кућа" смештена је изнад маркета Рода, најпосећенијег продајног објекта на Новом насељу па је самим тим и она изузетно посећена.

- Без обзира што овај тип радњи робе широке потрошње карактерише то да се у њима продаје све што вам падне на памет, секси играчкама није ту место - каже за 021 председник Удружења за заштиту потрошача Војводине Горан Паповић. Он сматра да је поражавајуће да инпекције пролазе поред такве робе и само се насмеју или окрећу главу, а не кажњавају продавце.

- Поједини продавци смишљају све могуће начине како да дођу до којег динара, па мисле ако се сексуална помагала нађу поред играчке, да ће мама или неко други приметити да има још нешто друго што би можда њих занимало. Такав вид размишљања је одвратан, и једино што ми можемо је да позовемо потрошаче да такве продавнице заобилазе - наводи Паповић.

Он додаје да не могу више да учине, јер су овакве случајеве пријављивали тржишној инспекцији, али никакав одговор нису добили. - У демократским друштвима тако нешто је недопустиво: казне су огромне, таквом трговцу би био забрањен рад, читава свита стручњака би се дигла против тога, а вероватно би неко завршио и у затвору. Али очито да код нас нема никаквог смисла, јер код нас поред играчака могу да се нађу вибратори, а храна стоји поред хемијских производа. Мислим да смо као друштво себи дозволили да паднемо веома ниско - каже Паповић за 021.

Појава да се на полици једно до другог нађу сексуална помагала и дечије играчке није новост, а недавно је тако нешто откривено и у једној радњи у Чуругу.

Извор: 021

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS