04. 05. 2024.

 

У продавницама сада је за петину мање бајатих намирница него ранијих година. Несавесни трговци прелепљују датум за рок употребе, мешају „старе“ са свежијим производима...

 

Купци у журби, најчешће, налете на разне супе, чајеве, зачине, пиво, коре, намазе, конзерве, маргарине, којима је и по недељу, две, па и месец дана истекао рок употребе. Ипак, у односу на претходне године, сада је за петину мање бајатих намирница.

У појединим радњама прелепљује се рок употребе, чиме се свесно прикрива опасност за здравље купца. Поједини трговци помешају производе са истеклим роком употребе са новим и исправним намирницама. Када се бира више паковања исте намирнице, датум трајања често није исти.

- Наше контроле показују да је сада за петину мање намирница којима је истекао рок - истичу инспектори. - Нова законска решења предвиђају огромне казне, тако да нико не жели да се „игра“ са новим прописима. За такву неправилност предузетник плаћа казну од 250.000 до 500.000 динара, док је код предузећа та сума и до четири пута већа и креће се до три милиона динара.

Иначе, када потрошач купи такав производ, има право да врати и од трговца захтева новац назад, али и да пријави инспекцији.
- Сваки производ који је пред истеком рока је исправан, али је обавеза, нас као трговаца, да потрошача видно обавестимо о истеку рока трајања - наглашава Оливера Ћирковић, пи-ар менеџер „Универекспорта“. - На основу видног обавештења купцу се оставља право избора при куповини артикала који су пред истеком рока и за које се обавезно нуде знатно снижене цене.

Према речима Петра Богосављевића, председника Покрета за заштиту потрошача, према закону производ коме рок употребе истиче истог дана када је купљен, сматра се исправним.

- Ако је остао још један дан до истека рока употребе производа, сматра се да је производ безбедан и квалитетан и може се налазити у продаји - каже Богосављевић. - Број жалби потрошача због истеклог рока употребе знатно је мањи него ранијих година. Дакле, трговци имају право да продају качкаваљ, намазе и наполитанке дан уочи истека рока употребе, иако се ти производи неће потрошити у дану куповине.

Крајњи рок употребе одређује се тако да се потрошачу гарантује да ће производ купљен на дан истека рока трајања имати прописана и декларисана својства у погледу здравствене безбедности и квалитета. Такав производ може да се искористи за исхрану у наредним данима у зависности од врсте производа, врсте паковања и услова чувања.

АКЦИЈСКА СНИЖЕЊА

Свуда у свету је роба којој ће кроз месец или два истећи рок продаје на акцијским снижењима, али то код нас није случај. Трговци истичу да таква пракса једноставно код нас још није заживела.
- Није пракса у Србији да се снижавају цене робе месец дана пре истека рока употребе, како се то ради у земљама са већом и фер конкуренцијом на слободном тржишту - напомиње Богосављевић.
- Снижавање цена намирница, у зависности од врсте производа и рока употребе, поступно се пробија и на тржиште у Србији. Постоје продавнице у којим се по сниженим ценама, после одређеног времена, продају пецива, хлеб, сезонско воће и поврће...

Извор: Вечерње новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS