05. 05. 2024.

Према уредби коју је летос усвојио Европски парламент, цена једног минута одлазног позива у ромингу је 29 центи, долазног свега осам, а СМС-а девет центи.

Један минут одлазног позива из неке од европских земаља ка Србији, у зависности од тога да ли сте у ВИП, МТС или Теленор мрежи, кошта од 50 до 470 динара, док ће за оне који се у ромингу јаве на телефонски позив рачун износити од 35 до 117 динара по минути.

Да би се вишеструке разлике у ценама смањиле, а грађани Србије у ромингу телефонирали јефтиније него сада, Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација и Републичка агенција за електронске комуникације одлучили су да покрену иницијативу пред Европском комисијом не би ли се за наше грађане снизиле цена роминга.

"ЕУ је уредбом прошле године ограничила и уједначила цене роминга, тако да је 29 евроценти за минут позива максимална цена. То значи да оператори могу да имају ниже, али никако више цене од ових", каже за Данас Александра Стефановић из Ратела.

Она напомиње да те цене искључиво важе за земље чланице ЕУ и да су за наше грађане оне до три, четири пута скупље.

Стефановићева каже да не може да прецизира када би цене роминга за српске грађане могле да појефтине, али подсећа да је ЕУ на томе радила готово 15 година.

"Њима је требало 15 година да се договоре и утаначе све детаље, али мислим да им у овом случају неће бити потребно толико“, напомиње она.
И државни секретар за телекомуникације у Министарству трговине Стефан Лазаревић каже за Данас да у вези са том иницијативом има доста тога да се уради, али да је битно да је она "позитивно прихваћена“.

Можда најмање осцилација има када су у питању цене СМС-а, једна порука коша од 24 динара за земље у окружењу до 30 и чак 40 динара за остале. За постпејд кориснике порука у МТС мрежи је од 18 динара, колико је за Албанију и Белорусију, до 50 динара за оне који је шаљу из Андоре.

Долазни позиви су у просеку од 35 до 55 динара за већину европских земаља, а најскупља минута оваквог разговора је у Лихтенштајну - 117 динара.

У већини земља ЕУ, одлазни позив наши оператори наплаћују од 100 до 150 динара, с тим што билатерални споразуми неких наших домаћих и страних оператора утичу на велике разлике у цени. Тако је минут позива у ромингу из Данске 110 динара, док један оператор позиве из Француске ка Србији наплаћује 470 динара по минути.

Цене роминга се драстично повећавају када се ради о земљама ван Европе, тако да минут може да кошта и до 700 динара за позиве из САД. Посебан режим важи за Црну Гору и БиХ, јер Теленор и МТС имају уговоре са њиховим мобилним телефонијама, па тако одлазни и долазни позиви коштају од шест до 10 динара по минуту, а исто тако се креће и цена једне поруке.

И док за све земље чланице ЕУ, било да зову из Шпаније или Шведске минут кошта исто, баш као и порука, ценовник услуга наших мобилних оператора је подугачак. На сајту Ратела постоје чак четири табеле са ценама, које се разликују у зависности да ли сте припејд или постпејд корисник, потом да ли припадате једној, другој или трећој мобилној телефонији, па чак и да ли из неке стране земље зовете Србију или је то позив на локалном, односно националном нивоу.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS