03. 05. 2024.

 

Једно од основних права потрошача, дефинисаних Повељом УН и суштински део закона у земљама широм света, ових дана у Србији делује непримењиво. Потпуно погрешна решења извршне власти у случају контаминираног кукуруза, а затим и млека, довела су нас до потенцијално веома опасне ситуације.

И, док је Влада „решила“ проблем повећањем нивоа афлатоксина у млеку до границе која није позната нигде у окружењу, потрошачи се данима с правом питају које млеко да пију. Постоји једноставно и друштвено одговорно решење: позивамо све млекаре на српском тржишту да редовно (сваку производну шаржу-лот) контролишу своје млеко у акредитованим лабораторијама а резултате тих анализа јавно саопште потрошачима.

На тај начин отвара се ново поглавље у односу произвођача и потрошача – давно заборављено поверење. Осим тога, поштовање права потрошача и информисање о свим аспектима битним за здравље сваког од нас значајно ће утицати и на развој конкурентности комплетне млекарске индустрије.

С обзиром да су бројне млекаре биле јако изненађене налазима у којима је ниво афлатоксина знатно повишен у односу на дозвољене прописе, а који важе и у свим земљама ЕУ, ово видимо као практичну прилику да демантују те анализе. У времену које долази сваки потрошач ће знати да цени и вреднује све активности које стварају основ за правилно доношење одлука.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS