02. 05. 2024.

 

Заштитник грађана Србије Саша Јанковић утврдио је да је Министарство пољопривреде "годинама игнорисало, ућуткивало и незаконито сменило" ветеринарског инспектора који је указивао да се пилеће месо из једне кланице без одговарајуће контроле продаје грађанима.


У данашњем саопштењу заштитника грађана каже се да је шеф одсека републичке ветеринарске инспекције М.Ц. открио и документовао нелегалну кланицу кроз коју је прошло хиљаде пилића без уверења о здравственом стању, без доказа о вакцинисању и без прегледа меса и органа након клања, а да се то месо упркос томе нашло у продаји.
- Упркос томе што је месо прогласио неисправним за људску употребу, оно се ипак нашло у продаји. М.Ц. је поднео кривичне пријаве против својих колега и шефова у министарству, али и прерађивача и трговаца у чијим радњама је месо завршило - указао је Јанковић.

Инспектор је, како је наведено, установио и незакониту наплату такси за уверења о здравственом стању животиња и открио дупле рачуне и присвајање новца у ветеринарским станицама.

Сточарима су, како је указао заштитник грађана, наплаћиване таксе и до осам пута веће од прописаних.

М.Ц. је од ресорног министарства у два наврата, 2011. године, тражио да спречи незаконит утицај на његов рад и заштити самосталност инспекцијске функције, али заштиту није добио, већ је два пута незаконито разрешен са места шефа одсека републичке ветеринарске инспекције.

- Незаконитост оба решења о смени оба пута је утврдила жалбена комисија владе. Ипак, М.Ц. ни после више од годину дана од последње одлуке те комисије није враћен на своје радно место, иако му је у међувремену и Агенција за борбу против корупције дала статус заштићеног узбуњивача - навео је Јанковић.

Заштитник грађана је затражио да М.Ц. буде враћен на претходно, или постављен на више руководеће радно место, као и да министар пољопривреде утврди одговорност унутар свог министарства, посебно у Управи за ветерину и Републичкој ветеринарској инспекцији, као и да против одговорних предузме најоштрије мере.

Републички омбудсман је, сматрајући случај смењеног ветеринарског инспектора тешким и илустративним за проблеме у раду инспекцијских служби, о томе обавестио и ресорни одбор Народне скупштине и Владу Србије. Документе о том случају заштитник грађана је проследио и полицији.

Извор: Блиц

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS