04. 05. 2024.

Закон о ЗП добар, али се не примењујеБургоањи је прецизирао да мисли на Закон о заштити потрошача који је донет 2010. године, али да је за годину дана колико је у Србији уочио проблем да не постоји механизам процедуре за ефикасније спровођење тог закона.
Држава мора стати иза својих закона, па и овога, у супротном они су само слово на папиру и потрошачи од тога немају ништа, оценио је Бургоањи у Јагодини, после радног доручка за преставнике медија.

Неопходна је промена у читавом систему, када је у питању заштита потрошача, јер без тога се не могу очекивати никакви помаци, промене и бољитак, а ни јачање саме заштите права потрошача у Србији, оценио је он.
Бургоањи је истакао да у примени закона о заштити потрошаца, веома важну улогу има и невладин сектор, односно Удружења за заштиту потрошача.

Циљ пројекта "Јачање заштите потрошача у Сбији" којег финансира Европска унија са 2,5 милиона евра, а спроводи конзорцијум на челу са компанијом Еуропеан Профилес С.А (Грчка) је да помогне да се ове организације оснаже, јер су, како је оценио, сада слабе.
Пројекат укључује законодавство у области заштите потрошаче, оснаживање институција које се баве заштитом потрошача првенствено државних, унапређење положаја и јачања капацитета Удружења за заштити потрошача да би постали активнији на тржишту.

Циљ је и подизање свести о правима потрошача, пре свега код трговаца и судија, навео је Бургоањи и додао да желе убедити Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација да даје средства и више помаже Удружења за заштити права потрошача.
Јединио тако Удружења могу имати једну снагу и моћ да се баве оним зашто су основана, оценио је он и додао да тржишна инспекција мора имати велику улогу у заштити потрошача. - Предали смо надлежном министартсву докуменат који садржи наше предлоге за измену и допуну Закона о заштити потрошача, а управо главне измене и допуне се односе на веће надлежности тржишне инспекције - рекао је он.
- Тржишна инспекција је у Србији имала значајне надлежности и неопходно је да се те некадашње надлежности врате и да тржишна инспекција буде главни орган задужен за спровођење Закона о заштити потрошача - каже Бургонији.

Бургоањи је оценио да тела у ЕУ, слична тржишној инспекцији у Србији, имају велика овлашћења у спровђењу Закона о заштити потрошача и да се њих трговци плаше, јер знају да ће бити санкционисани ако не поштују закон.
Уз то судство је у овој области у ЕУ веома развијено и ефикасно, а постоји и институција "групне тужбе", што кроз допуне закона желимо увести и у Србији, додао је он.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS