29. 04. 2024.

Хапшења због преваре са СМС порукама у наградним играмаУ полицијској акцији "Грахам", приведено је 18 особа осумњичених да су малверзацијама са СМС порукама у наградним играма прибавили корист од преко 15 милиона евра. У Тужилаштву за организовани криминал у току је саслушање осумњичених.

Приведена група осумњичена је за удруживање у кривичним делима: превара, прање новца и неовлашћено коришћење ауторског дела.

 

Како РТС сазнаје, међу ухапшенима су организатори те криминалне групе: Раде Јовичић, власник фирме "Фонлидер", Радивоје Пушоња, заменик генералног директора "Фонлидера" и Душан Морача, власник ТВ Дуге и ТВ Астра.

Приведени су и Сава Морача, Владо Стефановић, Ивана Николић, Марко Гајић, Марко Шолајић, Сретенка Морача, Јожица Плевник, Александра Ђерић, Јасна Крсмановић, Александар Лазић, Зоран Мајдак, Бранко Костић, Марко Аћимовић, Чедомир Тасовац и Владан Петровић, саопштено је из Тужилаштва за организовани криминал.

Више од 160 хиљада грађана, међу којима и оне који живе у иностранству, оштећени су за 32 милиона евра тако што су на три локалне телевизије и две радио станице организовали лажне квизове. У њима су нудили новчане награде, телевизоре, рачунаре. Међутим, позивом на број који је, како сазнајемо, фирма "Фонлидер" претходно закупила, слушаоци и гледаоци нису награђени, већ оштећени.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да су цене позива и смс порука преко тих бројева биле знатно више од редовних тарифа.

"Сви позвани гледаоци су држани на чекању како би се увећао број утрошених импулса и трошкова лица која су се јављала. Нико од заинтересованих гледалаца и слушалаца није укључиван у програм, а обећане вредне робне и новчане награде су наводно добијали чланови организоване криминалне групе", каже тужилац.

Од 32 милиона евра, колико су оштећени платили преко телефонских рачуна, око 15 милиона евра припало је оператерима на име телекомуникационих услуга. Више од 16 милиона евра, тројица првоосумњичених уложили су у некретнине.

"У овом случају је покренута финансијска истрага. Део имовине је већ привремено одузет, бликиран је новац у износу од преко 370 хиљада евра који се налази на банкарским рачунима, привремено су одузета вредна моторна возила а наравно у наставклу истраге ћемо се позабавити и осталом имовином коју поседују припадници ове групе", навео је Радисављевић.

Претреси станова и других објеката приведених су у току, а тужилац за организовани криминал ће, после њиховог саслушања, одлучити о даљем току кривичног поступка.

Због сличних махинација и у марту 2010. ухапшена је група која је добила назив "СМС мафија", која је користећи компјутерске програме и мобилне телефоне утицала на исходе наградних игара на Пинку и РТС-у. Организатор наградне игре која је емитована на РТС-у била је Државна лутрија Србије.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS