29. 04. 2024.

Настављају се игре без границаМи већ годинама указујемо да на тржишту Србије не функционишу основни економски параметри који одређују цену неког производа, а то су закон понуде и тражње и постојање здраве конкуренције. Трговци не желе да се одрекну ни дела профита и повећање пореза преваљују на крајњег купца, а да при том и не помишљају на умањење сопствених маржи, риководећи се принципом „да циљ оправдава средство“.

Тржиште Србије је монополизовано и монопол се злопотребљава! Такво поступање је кажњиво и недопустиво и држава не чини ништа да ове појаве санкционише. Здраве конкуренције у виду великих трговачких ланаца, тзв. „хард дисконта“ још увек нема, а њхов долазак се најављује годинама у назад.

Ни прошла, ни садашња влада нису урадиле довољно на изменама законске регулативе како би се наведеним трговачким ланцима олакшао приступ нашем затвореном тржишту. Надлежно министарство декларативно се залаже за уређење тржишта и санкционисање монопола, а у пракси укидањем овлашћења тржишне инспекције кроз смањену контролу, ради управо супротно.

Удружење за заштиту потрошача годинама указује на ове проблеме, алармира јавност, држава „обећава“, док трговци послујући по наведеним принципима и даље оставрују исти профит, али на штету потрошача. Ми овакво стање зовемо „Игре без граница“.
Игре се, дакле, настављају…

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS