28. 04. 2024.

Централна банка Швајцарске одлучила је да реши проблем прецењеног франка везивањем курса те валуте за евро - један евро се убудуће не сме мењати за мање од 1,20 франака.

Без обзира на ризик, банка ће куповати неограничне суме евра да би одржала фиксирану вредност, истиче се у саопштењу те институције. Централна банка је саопштила да је одлуку донела због "текуће огромне прецењености швајцарског франка".

Евро, који се мењао за око 1,10 франака пре саопштења банке, одмах је скочио нешто изнад 1,20.

Швајцарска национална банка саопштава да прецењеност франка садржи "акутну опасност за швајцарску привреду", која зависи од извоза и туризма.

Банка додаје да "више неће толерисати" курс испод минималних 1,20 франака, који је "и даље висок".

Током протеклих месец дана, Швајцарска национална банка је, смањењем основних камата покушала да се избори са проблемом прецењене валуте, а најављивано је да ће крајња мера бити везивање курса франка за евро.

"Због јаког франка, швајцарска привреда трпела је протеклих шест недеља. Тржиште валута је полудело, недељама смо били ударна вест. Ово смо дуго чекали", каже аналитичар Мартин Неф из Швајцарске.

Тржиште и даље нестабилно

Банкари оцењују да је тржиште и даље несигурно.

"Банке треба да дају новац привреди, а раде супротно. Депонују га у Европску централну банку. То носи ризик од нове рецесије, ако политичари не ураде свој део посла", каже аналитичар Роберт Халвер из Немачке.

Банкаре забрињава дужничка криза у Еврозони. Неизвесно је да ли ће немачка влада, крајем месеца, у Бундестагу добити већину за нову помоћ презадуженој Грчкој.

Све су гласнији захтеви да Грчка, Шпанија и други велики дужници напусте Еврозону. Влада у Берлину то одбија, плашећи се домино-ефекта.

"Земље које имају велике дугове морају да спроведу корените реформе. Иначе им никаква помоћ неће вредети", каже министар финансија Немачке Волфганг Шојбле.

Да би стабилизовала евро и дозволила себи да спасава слабије чланице еврозоне - француска влада предложила је план штедње од 11 милијарди евра.

"Француској не прети нова рецесија. Влада паралелно ради на смањењу буџетских трошкова и привредном расту", каже министар финансија Француске Франсоа Бароан.

Извор: РТС, 06.09.2011.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS