27. 04. 2024.

Трагови токсичних хемикалија штетних за природну средину и људско здравље су утврђени у одећи коју производи 14 врхунских произвођача, подсетила је данас организација Гринпис.

У две трећине тестираних узорака одеће произвођача као што су "Адидас", "Уникло", "Келвин Клајн", "Лакост", "Конверс", "Ралф Лорен" итд, су утврђени трагове хемикалија нонилфенол етоксилата (NPEs), стоји у извештају Гринписа под насловом "Прљаво рубље 2", извештава АФП. NPEs се користе као детерџенти у индустрији, укључујући и производњу природних и синтетичких текстилних материјала.

Осим што је токсичан, нонилфенол има својство имитирања женских хормона, због чега може да мења сексуални развој и утиче на репродуктивни систем људи.

Чак и у малим дозама ова хемикалија представља велику претњу како за природну средину тако и за људско здравље, истиче Ли Јифангин, активиста Гринписа.

За своје истраживање ова организација је, иначе, користила 78 брендираних комада одеће купљених у 18 земаља света, а произведених углавном у Кини, Вијетнаму, Малезији и Филипинима.

"Ово није само проблем земаља у развоју, у којима се текстилни материјали производе. С обзиром да се честице NPEs ослобађају током прања одеће, оне се практично увлаче и у земље у којима је њихова употреба забрањена", истиче Ли.

Гринпис је прошлог месеца објавио извештај "Прљаво рубље", у којем је оптужио произвођаче познатих брендова одеће да хемијским отпадом загађују главне речне токове у Кини.

На ово су реаговале само неке од прозваних компанија, укључујући "Пуму" и "Најки", обећавајући да ће до 2020. из свог производног процеса елиминисати све токсичне хемикалије.

 

Извор: Танјуг, 23.08.2011.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS