20. 04. 2024.

ИЗВЕШТАЈ

Акцијске контроле квалитета воћних ракија по пореклу етанола произвођача са територије Србије

У  августу 2010. године инспектори Одељења за вино, ракију, алкохолна и безалкохолна пића, Генералног инспектората, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у сарадњи са Националном организацијом потрошача Србије, извршили су узорковање  воћних ракија произвођача Србије, ради провере квалитета.


 

Провера се односила на утврђивање оригиналности производа, провером порекла етанола.

За  проверу узето је 35 производа од 21 произвођача. То су воћне ракије: шљивовица, лозовача, крушковача, вилијамовка, кајсијевача, дуњевача и дреновача.Сви узорци су узети из промета, из продавница на подручју Београда у периоду од 2 дана, у оригиналном паковању произвођача.

Резултати показују да 42,85% воћних ракија садржи етанол који није пореклом од воћа, док 57,12% производа је произведено од воћа.

На основу лабораторијских извештаја инспектори су  221 литар производа који нису произведени само од воћа,  повули решењима о забрани  из промета, а против произвођача су  поднети привредни преступ, код предузећа, а прекршајни поступак код предузетника због употребе недозвољених средстава  у производњи.

Даљом контролом је констатовано да су неисправни  производи (на основу шарже, лота по датуму паковања) произведени у количини од 38.769 литара .До дана контроле код произвођача по евиденцији, констатовано је да је продато  34.014 литара тих производа.На основу те чињенице, инспектори су произвођачима наложили решењима повлачење из промета 4.755 литара производа и његову пренамену за производе у којима је дизвољена употреба етанола (ликере...).

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS