16. 04. 2024.

Свет је на почетку епохе вештачке интелигенције и неопходно је на време поставити границе и прописе, поручују из БЕУЦ-а.

Заступници Европског парламента траже побољшање законодавства у вези са вештачком интелигенцијом како би и потрошачи били што боље заштићени. Главни одбор у ЕП затражио је прошле недеље да се у првом закону о вештачкој интелигенцији, који је у припреми, нађе и област заштите потрошача, јер она није довољно истакнута у ранијем предлогу овог прописа. Урсула Пахл, заменица генералног директора у Европској потрошачкој организацији (БЕУЦ), изјавила је да је јасно да је свет на почетку доба вештачке интелигенције и да је потребно на време обезбедити прописе и границе.

– Иако вештачка интелигенција може побољшати наше животе на много начина, постоји оправдана забринутост да ови системи могу и да нашкоде. Људи морају бити правилно заштићени од ризика ових нових технологија, изјавила је она. После великог броја гласова на последњој сеници ЕП јасно је, каже она, да се види одлучност европских власти о поштовању потрошачких права у овој области с обзиром да до сада нико о томе није конкретније реаговао. Предложено је, на пример, да се забрани коришћење препознавања лица у јавно доступним просторима. Затим је предложено да се потрошачима у овој области доделе посебна индивидуална права. То подразумева рецимо право да он буде обавештен у случају да подлеже одлуци високоризичног система вештачке интелигенције. На пример, када тражи кредит или полису осигурања, у случају права на жалбу или придруживању колективној тужби. Из БЕУЦ-а поручују да су забринути да би оператери вештачке интелигенције чак могли и да заобиђу правила која постави будући закон. Многи су забринути што се већ уводи термин поуздана вештачка интелигенција која би била посебно надгледана, јер се бави високоризичним пословима. Најважније је, поручују из Европске потрошачке организације, да су посланици ЕП гласали за све предлоге, што значи да ће се основе заштите потрошача поставити на време. Укратко, гласали су да се забрани даљинска биометријска идентификација, као што је препознавање лица, коју користе приватни субјекти у јавно доступним просторима. Ово је, кажу, најважнији корак јер је ова технологија превише инвазивна и поткопава основна права потрошача. Затим, да се укине потенцијално оцењивање у случају када вештачка интелигенција то чини и процењује којој групи неки потрошач припада на основу његовог друштвеног статуса, емоција, здравља или интелигенције. То је превише инвазивна и превише произвољна пракса да би се користила на потрошачима, поручују из БЕУЦ-а. Потрошачи ће вероватно имати и могућност колективне заштите у случају када неки систем вештачке интелигенције изазове штету већем броју потрошача. Следећи корак је да парламент гласа на пленарној седници у јуну, а онда ће почети преговори између парламента и држава чланица како би се утврдио коначни текст.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS