19. 04. 2024.

Ревизијом прописа у прехрамбеној индустрији мењају се правила и за произвођаче сокова, џемова, јаја…

 

Европска комисија предложила је ревизију постојећих тржишних стандарда за велики број пољопривредно-прехрамбених производа.

На тој листи су воће и поврће, воћни сокови, џемови, мед, јаја… Циљ је да се у рафовима нађу квалитетнији производи с мање шећера, они јасније декларисани, али и спречи бацање хране које је узело маха. Медији преносе да за сада постоји најмање шест конкретних предлога за реформу прехрамбеног сектора.

На првом месту јесте транспарентно означавање порекла производа. Оно ће морати да буде јасно и биће обавезујуће за произвођаче и увознике меда, орашастих плодова, банана, али ће ово важити и за резано поврће и воће (рецимо упаковани листови зелене салате).

У случају мешавина као што је рецимо мед, јер се у једној тегли могу наћи производи који стижу из више различитих држава, на ознаци ће морати да буду наведене све земље порекла.

Још једна од важнијих тема јесте спречавање расипања хране. Све државе чланице ЕУ би до 2030. требало да преполове количине бачене хране. У том смислу се такође може очекивати ревизија прописа, према најавама ЕК. Предлог је да се на воће и поврће са спољним недостацима не примењују тржишни стандарди, тако би се повећала њихова вредност, a потрошачи би имали више прилика за куповину по повољнијим ценама. Такође, производи који се донирају могли би да буду изузети од основних захтева за означавање. На овај начин би се смањили трошкови а произвођачи би били више мотивисани да донирају храну.

Нови стандарди очекују се и у производњи сокова и џемова. За воћне сокове моћи ће да буде употребљавана ознака „без додатог шећера”, како би потрошачима било јасније да, за разлику од воћних нектара, воћни сокови по дефиницији не смеју да садрже додате шећере. Садржај воћа у џемовима биће повећан са 350 грама на најмање 450 грама по килограму готовог производа. На тај начин купци ће добити квалитетније производе с мање шећера и више воћа него што је то до сада био случај.

Измене чекају и живинаре јер ће се обележавање јаја спроводити директно на пољопривредном газдинству, што би омогућило бољу следљивост.

 

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS