27. 04. 2024.

Народна банка Србије (НБС) упозорила је данас кориснике платних картица издатих у Србији, након што се на интернету појавила понуда за неовлашћену производњу заменских платних картица, да их не достављају трећим лицима нити да постојеће замењују новом картицом са измењеним дизајном и новим материјалом.

Из НБС су прецизирали да се на друштвеним мрежама и веб-презентацијама нуде услуге израде платне картице на металној подлози и са другачијим дизајном пребацивањем сигурносних елемената постојећих платних картица издатих од овлашћених банака.

„Реч је о неовлашћеној производњи платних картица, што као последицу може имати и друге злоупотребе које могу настати услед самовољног давања платних картица и података с њих. Истичемо да такве услуге наводе кориснике на поступање супротно уговорима и на тај начин их излажу додатним ризицима, а поред тога доводе и до повреде права пружалаца платних услуга, интелектуалне својине и правила картичних система плаћања“, наведено је у саопштењу.

Подсећа се да је безбедност издавања и коришћења платних картица један од најважнијих сегмената у пословима с платним картицама, па се из тог разлога примењују стандарди, правила и поступци којих се придржавају сви учесници у систему платних картица.

Законом о платним услугама, навели су из НБС, прописана је обавеза корисника платних услуга да користе платни инструмент у складу са уговореним условима којима се уређују издавање и коришћење тог инструмента, као и да је издавалац платног инструмента, у оквирном уговору с корисником платних услуга, у шта спада и коришћење платних картица, у обавези да наведе и мере које је корисник платних услуга дужан да предузме ради заштите платног инструмента.

Истакнуто је да слањем платне картице корисник може поступити супротно обавезама из тог закона, јер дели персонализоване сигурносне елементе тог инструмента, који су од значаја за њено коришћење, због чега може сносити и одговорност за евентуалне злоупотребе.

Како је објашњено, корисник би сносио пуну одговорност за штету која би му била нанета евентуалном злоупотребом платне картице.

Из НБС подсећају све кориснике на безбедно коришћење картица, а ради очувања поверења и сигурности овог безготовинског платног инструмента, кориснике подсећају да су платне картице средство плаћања и у складу с тим се чувају и користе.

Нагласили су да картицу може користити само особа чије име је одштампано на картици, осим у случајевима посебних врста картица, попут припејд поклон-картица, када на картици није одштампано име корисника.

Саветује се да, након добијања коверте с ПИН-ом, овај број запамти само корисник картице и не саопштава га ником другом, да ПИН никако не треба записивати на самој картици, нити га носити заједно с картицом, као и да је приликом подизања новца с банкомата препоручљиво заклонити руком тастатуру када се уноси ПИН број.

У случају крађе или губитка картице, потребно је у што краћем року о томе обавестити издаваоца картице, који ће истог тренутка блокирати картицу и тако елиминисати могућност да се она неовлашћено искористи, навели су из НБС.

Подсећа се и да корисник картице сноси ризик за евентуалне злоупотребе које настану до момента пријаве крађе односно губитка картице, до износа дефинисаног важећим прописима, а у случају да накнадно пронађе картицу која је пријављена као украдена односно изгубљена, корисник је не сме користити, већ је обавезан да је врати издаваоцу.

Из НБС саветују, када је реч о плаћању картицама на интернету, да је увек потребно проверити да адреса веб-странице на којој се налази формулар за унос података о картици почиње с „хттпс“, да би у току плаћања увек требало пажљиво читати сва обавештења и поруке који се појављују на екрану и никада их не би требало занемаривати или затварати пре претходног читања.

Додају да за онлајн плаћање никада није потребно да се уноси ПИН, а чак и када се тражи да се он унесе, јер је највероватније реч о покушају злоупотребе.

Указано је и да картицу не би требало фотокопирати нити је на други начин умножавати нити би требало слати, мејлом или на неки други писани начин, податке о картици који се користе за куповину преко интернета, тј. име и презиме, број картице, датум истека и троцифрени код на полеђини картице.

Извор: Danas

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS