23. 04. 2024.

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) огласила се у току дана и саопштила да се лек Фолкодин повлачи са тржишта Србије.
 

Лек Фолкодин се користи за ублажавање акутног надражајног, непродуктивног (сувог) кашља узокованог обољењима респираторних путева.

Како B92.net незванично сазнаје, замене за Фолкодин Алкалоид (фолкодин) нема. Како њихво извор објашњава, уколико и има овог лека на стању, фармацеути након званичног писма здравственим радницима неће смети да га издају.

У писму упућеном здравственим радницима наведено је и следеће:

* Примена фолкодина у периоду до 12 месеци пре анестезије са неуромускуларним блокаторима повезана је са ризиком од перианестетичке анафилактичке реакције на неуромускуларне блокаторе.

* Нису идентификоване ефикасне мере за минимизацију овог ризика код пацијената који су били изложени лековима који садрже фолкодин. Због тога се лекови који садрже фолкодин повлаче из промета. Једини лек који садржи активну супстанцу фолкодин на тржишту Републике Србије је лек Фолкодин Алкалоид (фолкодин), капсула, тврда, 10 мг.

*Потребно је да лекари размотре друге алтернативне терапије и посаветују пацијенте да престану да користе фолкодин.

Такође, у објави се наводи да у случају анестезије која захтева примену неуромускуларних блокатора, потребно је да здравствени радници провере да ли су пацијенти користили фолкодин у последњих 12 месеци. Уколико јесу, у писму се наводи да је "потребно да буду свесни да су могуће перианестетичке анафилактичке реакције на неуромускуларне блокаторе".

Европска агенција за лекове упозорила још прошле године на овај лек
Европска агенција за лекове (ЕМА) још у децембру прошле године препоручила је да се повуку лекови са активном супстанцом фолкодин, који се примењују у лечењу непродуктивног (сувог) кашља код одраслих и деце. У Србији је у промету лек Фолкодин Алкалоид у таблетама.

Агенција је утврдила да ови сирупи могу изазвати веома опасну алергијску реакцију током опште анестезије, док у неким случајевима изненадна и тешка алергијска реакција може изазвати смрт, навела је ЕМА.

 

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS