25. 04. 2024.

Једно француско истраживање је на бази искустава француских потрошача утврдило просечне рокове у којима купци могу да очекују да ће њихови нови уређаји постати застарели.

Произвођачи беле технике и малих кућних апарата служе се неким од најпрљавијих трикова – како би купце натерали да купују заменске делове, а много чешће и потпуно нове уређаје, дизајнирају их на начин да у тачно одређеном тренутку једноставно престану да раде, иако би без те мане уређај без проблема могао да издржи још годинама, преноси Јутарњи лист.

 

Прљави трик звани „планирана застарелост“ 

Већини потрошача тако је бадава сав труд који улажу у одржавање апарата – истраживање француског удружења за заштиту потрошача доказало је да већина њих у себи има уграђену „планирану застарелост“ односно предодређена је да након одређеног циклуса сати рада једноставно „откаже послушност“, а неретко се то догађа врло брзо након истека гаранције кад потрошач више нема право на замену или бесплатну поправку апарата.

Француско истраживање је тако на бази искустава француских потрошача утврдило просечне рокове у којима купци могу да очекују да ће се њихови нови уређаји покварити, а за неке од њих поприлично је шокантно колико им кратко износи век трајања – просечно ни две године након којих једноставно престаје да ради или захтева веома скупу поправку која се већини не исплати па једноставно набаве нови уређај.

фото: скриншот / jutarnji.hr

На илустрацији која је објављена на порталу Јутарњег листа на основу горепоменутог француског истраживања, може се видети просечан животни век кућних апарата које највише користимо.

Па тако просечан потрошач може очекивати да његова веш машина има животни век до 10 година, шпорет 14 година, телевизор 9 до 10 година, фрижидер 13 година, машина за прање посуђа 9 до 13 година, мобилни телефон 20 месеци, плинске плоче за кување 15 година, а микроталасна пећница до 9 година.

Извор: Citymagazine

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS