19. 04. 2024.

Влада Србије усвојила је Предлог закона о електронским комуникацијама ради унапређења пословних услова у Србији и подстицања инвестиција, саопштило је Министарство информисања и телекомуникација (МИТ).
Предлог закона у складу је са Европским закоником о електронским комуникацијама (КОД) и додатно унапређује заштиту грађана, наводи се у саопштењу.

Неке од новина које доноси тај закон су обавезно уводјење рачуна за услуге у електронском облику, омогућавање услова операторима да правичније и ефикасније деле постојећу инфраструктуру ради квалитетније и разноврсније услуге крајњим корисницима.

То ће, како је наведено, утицати и на повећање доступности услуга интернета, фиксне и мобилне телефоније, као и телевизије у мањим местима и селима.

Предлог закона предвиђа и обавезу регистрације припејд корисника мобилне телефоније, што ће, како се наводи, повећати сигурност грађана који ће имати могућност да ову регистрацију обаве и онлајн на једноставан начин и избегну чекање у редовима.

Рад на овим законским решењима укључио је представнике више од 20 државних органа, Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ), Регулаторне агенције за електронске медије (РЕМ), Националне алијансе за локални економски развој НАЛЕД, Савета страних инвеститора, Националног конвента о Европској Унији, и стручњаке из привреде, саопштено је из министарства.

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS