19. 04. 2024.

Комисија за заштиту конкуренције покренула је поступак против фирме Glovoapp Tecchology која држи бренд Глово, а којим треба да утврди да ли је фирма злоупотребила доминантан положај на тржишту.

Поступак је покренут по Закону о заштити конкуренције, а у просторијама фирме обављен је ненајављени увиђај.

Комисија наводи да је у уговорима које је Глово закључивао са партнерима уочила одредбе које могу да отежају конкурентским фирмама ширење на тржишту или да их у томе потпуно онемогуће.

То даље може да доведе до дискриминације партнера кроз примену неједнаких услова пословања, а што представља злоупотребу доминантног положаја.

Комисија је до сумњи дошла током спровођења анализе услова конкуренције у области дигиталних платформи за посредовање у продаји и испоруци претежно ресторанске хране и осталих производа.

"Поједини уговори и општи услови пословања са партнерима садрже прописану накнаду, коју је партнер дужан да плати ако ступа у слична партнерства са другим платформама, односно нуде се високи износи у виду улагања за маркетинг, уз обавезу враћања износа уколико се успостави сарадња са још неком платформом", наводи Комисија.

Уз помињање још неких елемената који могу да доведу до искључивања конкурената са тржишта, Комисија наводи да све то може да изазове више цене, мањи избор и понуду лошијег квалитета, а на штету потрошача.

Фирма Глово је, иначе, после преузимања платформе Донеси током 2021. године значајно проширила мрежу пословања и драстично повећала тржишни удео, те је стекла доминантан положај, а чиме је промењена структура тржишта.

Комисија наводи да управо са те позиције Глово има посебну одговорност у вези са радњама које предузима на тржишту, те је позвала сва лица која располажу подацима и исправама које могу допринети утврђивању чињеничког стања у овом поступку да их доставе.

Компанија Глово потврдила је да им се у оквиру истраге обратила Комисија за заштиту конкуренције, али и да су уверени да је њиховом пословање усаглашено са свим важећим прописима о заштити конкуренције и позитивним прописима који су дефинисани законом.

"Увек сарађујемо са надлежним органима па тако и активно сарађујемо са Комисијом за заштиту конкуренције, пружајући све релевентне информације потребне да им помогнемо у истрази, наводи се у саопштењу компаније Глово.

Наводе и да је аквизиција са фирмом Донеси у Србији у јулу 2021. године била у складу са свим антимонополским и позитивним прописима како би се омогућиле несметана конкуренција на тржишту дигиталних платформи за посредовање у продаји и испоруци, превасходно хране из ресторана и других производа и учинила их доступним и неограниченим.

"Све велике организације привлаче пажњу регулатора и ово испитивање је нешто што поздрављамо, јер је од виталног значаја за очување интегритета економске конкуренције", навела је компанија Глово.

Извор: РТС

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS