19. 04. 2024.

Национална организација потрошача Србије (НОПС) организовала је округли сто под називом “Шта заиста знамо о алтернативама за цигарете” са циљем да потрошачи добију додатне информације како о  штетности пушења, тако и о производима који се на домаћем тржишту промовишу као “мање штетне алтернативе”.

Др Бранислав Тушек је на овом округлом столу истакао како особе у старосној доби од 15 до 25 година почињу да користе дуванске производе и да би управо из тог разлога у што ранијем добу требало да се крене са одређеним видом едукације о штетности дуванског дима по здравље. “Поред малигних болести које се највише везују за конзумирање дуванских производа, болест новог доба јесте хронична опструкција плућа која је веома распрострањена и сваке године се повећава број оболелих од исте. Најчешћи узрок томе је дувански дим, само конзумирање или честа изложеност дуванском диму”.

На питање модератора да ли су алтернативни производи који постоје на тржишту заиста боља опција од цигарета, др Тушек каже да имајући у виду да су сагоревање и дувански дим највећи проблем, производи који не сагоревају дуван могу бити прелазно, боље решење за пушаче који би свеједно наставили да пуше, за шта постоје и научни докази. Али крајњи циљ и једино сасвим безбедно решење јесте потпуни престанак пушења или коришћења било каквих замена за цигарете, тврди овај стручњак.

Говорећи о својим мотивима зашто је прешао на несагоревајуће дуванске производе, конзумент ових производа је навео:  “Као један од мотива зашто сам прешао на несагоревајуће дуванске производе је тај што се мени лично смањила потреба  за никотином, у односу на период  кад  сам пушио редовне цигарете. Пробао сам ове производе из чисте радозналости, али и жеље да пронађем алтернативу за традиционалне дуванске производе чије сам штетности по здравље свестан и које сам планирао да оставим.  Један од разлога што сам прешао на алтернативни дувански производ је тај што ми људи у окружењу више не приговарају због дима од цигарета или непријатних мириса који им остају на гардеробе”.

Са друге стране, конзумент традиционалних цигарета је изјавио како је пробао неке алтернативне дуванске производе, али да он лично истима није задовољан из разлога што сматра да нису економични, да трају значајно краће од редовних цигарета и да никако не могу бити замена за класичне цигаретте. Њему арому и мирис редовне цигарете ништа не може да замени, али сматра да свако треба да одлучи на основу  личних афинитета  шта ће куповати и конзумирати.

На  округлом столу представљени су и резултати анкете коју је спровео НОПС, а који су између осталог показали да 67 посто испитаника разуме да је удисање дуванског дима највећи проблем када је пушење у питању, али је на питање да ли би у сваком тренутку могли престати да пуше, 7 од 10 анкетираних одговорило негативно.

Закључак скупа је да постоје предности које искусе они пушачи који су прешли на алтернативе, али би и за њих и за кориснике цигарета престанак конзумирања било ког дуванског и производа на бази никотина било једино право решење.   

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS