24. 04. 2024.

Храна и пиће поскупели су за 18,8 одсто за годину дана, највише од свега кафа, чај и какао за 24,7 одсто, али и месо које је од јуна прошле године до данас поскупело чак 23,8 одсто.

Цене производа и услуга личне потрошње у јуну у просеку су повећане за 1,6 одсто у односу на мај, објавио је Републички завод за статистику.

Потрошачке цене у јуну су за годину дана, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане 11,9 одсто, док су у поређењу са децембром 2021. године у просеку веће за 7,3 одсто.

Поврће, уље, млеко, сир и јаја, али и риба, све је то поскупело 19 и више одсто, најмање поскупљење од 8,7 одсто је забележено код минералних вода, безалкохолних пића и сокова.

Алкохолна пића су поскупела 7,4 одсто за годину дана, највише вино, чак 13 одсто, а најмање пиво шест одсто.

Трошкови становања, као и рачуни за воду и струју поскупели су за 7,7 одсто, највише чврста горива, 28 одсто, али није занемарљиво и поскупљење материјала за поправке у становима од 18 одсто.

Намештај је поскупео готово 13 одсто, поправка намештаја још више од тога - неких 14,2 одсто, а најмањи раст цена од пет одсто у овом сегменту је код текстила.

Лекови су за годину дана поскупели 4,7 одсто, објавио је РЗС, а стоматолошке услуге 15,3 одсто.

Много већа поскупљења забележена су у транспорту, где је гориво отишло горе за 27 одсто, а одржавање аутомобила је за годину дана поскупело за 22,3 одсто.

Једина ставка са списка која је за ових годину дана за нијансу јефтинија него прошле године, тачније за 0,01 одсто, јесте рачунарска опрема.

Извор: 021

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS