19. 04. 2024.

Државна ревизорска институција (ДРИ) утврдила је у извештају да су "Београдске електране", од 2018. до 2020. наплаћивале власницима станова услугу грејања према површини, а не према потрошњи, што је незаконито.

Због тога је у јавности подигнута велика прашина јер се сумња да су на тај начин оштећени потрошачи. Да их није мало потврђује и то што је овакав начин наплате примењен код 90 одсто власника станова, што је супротно Закону о енергетици, ефикасном коришћењу енергије и одлуци о начину плаћања комуналних услуга Београда. Управо ова информација је усред лета “загрејала радијаторе” јер многи грађани сматрају да је све намерно урађено од “Београдских електрана” како би се на њихову штету пунили рачуни овог предузећа.

Није било никакве инспекције

Тако бар проистиче из бројних позива грађана редакцији “Блица” у којима се траже да се разјасни ко је крив, да ли су и колико оштећени и има ли одговорности за овакво кршење закона. Све у свему информација је била права “бомба” у јавности и то атомска јер је изазвала сумњу да су корисници услуга “Београдских електрана” незаконито оштећени.

Томе је допринела и констатација ДРИ да није постојао адекватан инспекцијски надзор од 2018. до 2020. који би контролисао остваривање права потрошача у области снабдевања топлотном енергијом, али и непостојање обавезе закључења појединачних уговора о снабдевању топлотном енергијом и услова за евентуални раскид. Ревизори су утврдили да је било незаконитости и код права потрошача на рекламацију.

Наставник физичког и боксер

Они додуше нису именовали кривце за овакво стање, али Београђани јесу и прст упиру у Радета Басту, директора “Београдских електрана”.

- Овај наставник физичког и боксер потрошаче Београда удара у мозак и убеђујује нас да живимо у топлим становима иако су температуре испод дозвољених 18 степени. Уместо да решава проблеме око грејања упућује честитку амбасадору САД Кристоферу Хилу, и то у време када велики број грађана нема грејање због квара. Узео је и улогу патријарха, па шаље и посланице, а има времена и да укида мораторијум на нуклеарке. Зато су наши рачуни “атомске бомбе” за наше џепове, а ДРИ нас наводи на сумњу да су “Електране” многе од нас оштетиле. Уосталом, у свету је немогућа мисија да једно овакво предузеће води боксер, а не стручњак - заједнички је именитељ пристојних порука Београђана који су се обратили “Блицу”.

Нико их није контролисао

Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије, за “Блиц” каже да је немогућа мисија и да се у рад “Београдских електрана” укључе удружења потрошача која по закону треба да контролишу део њихових активности, што је констатовала и ДРИ.

- Права потрошача у снабдевању топлотном енергијом Раде Баста је апсолутно суспендовао јер их нема ни у Комисији за рекламације ни у Савету, како налаже закон, па је лов у мутном на сцени. Договор да се укључе наша удружења у ова тела постигнут је код Зоране Михајловић пре више од годину дана, где је био и Баста. Тада је обећао да ће испоштовати закон, али до данас ништа није урадио, а контакт с њим да се постигне договор је немогућа мисија јер човек мења бројеве телефоне сваког месеца. То вероватно не ради ни директор ЦИА, а надлежни треба да виде од кога се он крије - каже Паповић.

Ни уговора ни рекламација

Он додаје да такво понашање спречава сваку контролу рада и оног што је урађено у техничком погледу да “Електране” наплаћују грејања по потрошњи.

- У старим и енергетски неефикасним зградама је вероватно јефтиније да се наплата обавља по површини. Међутим, и тамо где се наплаћује по потрошњи може да се сумња да рачуни нису исправни јер уређаји нису прошли контролу Завода за метале већ су признавани сертификати произвођача. Да апсурд буде већи, има случајева да је њихову исправност потврдила агенција која не постоји. Не постоје ни појединачни уговор са потрошачима, па је ускраћено и њихово право на раскид. Све те аномалије компликују се и тиме што су “Електране” суспендовале и право потрошача на рекламацију рачуна јер о томе одлучују њихове стручне службе, а не комисија - објашњава Паповић.

"Електране": Нико није оштећен

У "Београдским електранама" за "Блиц" кажу да је извештај ДРИ "погрешно интерпретиран у јавности и да потрошачи нису оштећени наплатом по површини".

- Проблем да се општеобавезујућа одлука донесе, праве енергетски неефикасне зграде јер увођењем новог система обрачуна добијамо око 100.000 незадовољних власника станова јер ће им издатак за грејање бити знатно већи него што је у паушалном систему наплате. Побољшање њихове енергетске ефикасности подразумева, инвестицију од око 100 евра по метру квадратном према садашњим ценама. Што се тиче примедбе ДРИ на рекламације оне су отклоњене и обављаће их Комисија за решавање рекламација, а не стручне службе, као до сада - кажу у "Електранама".

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS