23. 02. 2024.

Влада Србије ограничила је цену шећера у трговинама на 89,99 динара, што важи за сва паковања.

Уредбом се прописује да трговци на велико кристал шећер морају дистрибуирати у трговину на мало у року од 15 дана.

"Уредба се доноси у циљу заштите тржишта, а због наглог скока цена кристал шећера у већим паковањима, имајући у виду да је ограничена само цена паковања од једног килограма. Због велике разлике у цени повећана је тражња за паковањима од једног килограма и често га нема у малопродајним објектима. Уредбом се прописује да трговци на велико кристал шећер морају дистрибуирати у трговину на мало у року од 15 дана", наводи се у саопштењу Владе.

Влада Србије усвојила је, наводи се, и одлуку о привременој забрани извоза дрвних сортимената од битне важности за Републику Србију.

"Због повећаног извоза у претходним годинама и повећане тражње за овом врстом огрева на светском тржишту, несташица ових сортимената највише се одразила на произвођаче пелета и огревног дрвета. Привремена забрана извоза ограничена је на 60 дана", наводи Влада.

Чланови владе донели су одлуку којом се привремено смањење акциза на оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља продужава до 30. јуна ове године.

"Ова одлука донета је у циљу редовног снабдевања тржишта дериватима нафте, очувања стандарда грађана и привредне стабилности, а имајући у виду актуелну ситуацију са ценом сирове нафте на светском тржишту и њену тенденцијуу даљег раста која негативно утиче на макроекономску стабилност у земљи", наводи се у саопштењу Владе.

Извор: 021

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS