19. 04. 2024.

Влада Србије ускоро би требало да усвоји Уредбу о енергетски угроженом купцу која ће омогућити грађанима лошег материјалног статуса да струју, гас и топлотну енергију добију по повлашћеним ценама.

Да би остварили ову помоћ домаћинства са једним чланом породице по новој уредби требало би да имају примања до 18.000 динара месечно, уместо досадашњих 15.000 док ће се на пример за домаћинства са шест и више чланова граница од 36.000 динара повећати на око 70.000 месечно. Добар део угрожених су подстанари, а ако их газде нису пријавиле на адреси, за ову помоћ остаће ускраћени. Свако ко може, требало би да податке о свом имовинском стању поднесе Центру за социјални рад у свом месту.

Марија је самохрана мајка, а зато што живи од социјалне помоћи и дечијег додатка, такође је и енергетски угрожен купац. То значи да сваког месеца струју плати мање него што заправо потроши.

"Некад је рачун 3.000 или 4.000, у зависности од потрошње. С обзиром да имам тај попуст, 1.500 динара на ту цену није мало. Мени генерално значи доста. Једном годишње се подносе папири, није ништа компликовано да се прикупи документација и то се носи у Центар за социјални рад, то се после носи дистрибуцији и добијете попуст", каже Марјина Мартиновић.

Право на статус енергетски угорженог купца имају људи тешког материјалног или имовинског стања, корисници социјалне помоћи и дечијег додатка, али и особе којима живот зависи од струје, тачније који морају да буду прикачени на апарате. Већина тих људи, међутим о овим погодностима често није обавештена.

"Много породица нема друштвене мреже, нема начина да се информишу о томе да ли имају право на помоћ, да ли им нешто следује по Закону, доста њих је необразовано, немају појма. Фактички су осуђени на то да међусобно комуницирају и да један од другог сазнају на шта имају право, уместо да се информишу званично", каже Јованка Панић, из Удружења "Помоћ угроженим Нишлијама".

Осим струје и гаса, према новој Уредби попуст ће важити и за топлотну енергију. С обзиром на то да ова Уредба још није усвојена, врло је могуће да ће на снагу ступити заједно са најављеним поскупљењем струје.

"Морамо да водимо рачуна да са једне стране имамо цену струје која колико толико треба да покрије цену елелктричне енергије, али ми као и свако развијено друштво морамо да водимо рачуна о оним домаћинствима која то не могу да плате. И није ова Уредба нешто што сад постоји само код нас. То је нешто што функсионише у свим земљама што региона што Европске Уније и било је природно да постоји и код нас", каже министарка енерегтике Зорана Михајловић.

Према старој Уредби јефтину струју и гас имало је око 70.000 грађана у Србији, а док би према новој ову погодност могло да искористи око 200.000 домаћинстава.

Здравковић: Досадашње мере недовољне

Стручњак за енергетику Милош Здравковић за Еуроњуз Србија каже да су, према подацима Енергетске заједнице, досадашње мере биле слабе, јер је веома мали број корисника добио повластице на територији Србије, а према подацима Светске банке требало је да их буде више.

"Питање је да ли је то било незнање или неинформисаност, али према резултатима истраживања хрватског Енергетског института Хрвоје Пожар ниво енергетског сиромаштва у Србији износио је између 7 и 22 одсто. Ту погодност је у Србији користило мало више од 60.000 домаћинства, тако да је занемарљив број људи који су користили повластице у односу на број сиромашних", каже Здравковић.

Он сматра да је сама чињеница да је праг енергетског сиромаштва подигнут, добра вест за наше најугроженије суграђане. Статистика показује да је број угрожених домаћинстава у Србији од 7 до 22 одсто на Србији, на Косову  је 60 одсто, у Албанији 37 одсто, а  у Грузији близу 25 одсто.

"Оно што наши суграђани требају да знају да прате новости, да се региструју, јер они не узимају ништа од своје домовине, једноставно то све државе Европе раде, држава је дужна да се брине о најугроженијим суграђанима", каже Здравковић.

Он напомиње да је наша електропривреда у јако лошем стању после свега што се десило прошле године и подсећа да је ЕПС претрпео веома велике губитке.

"Процене су да су кумулативни губици од 500 милиона до милијарду евра, а с друге стране треба имати у виду да је ери јефтиних енергената не само у Србији већ у свету дошао крај. Европа је имала најповољније цене енергената и то више никад неће да се понови. На то је утицала сама политике Европске Уније, али и рат у Украјини. Ми знамо да је цена електричне енергије директно повезана са ценом гаса, да према свим анализама које су урађене да је скок цена електричне енергије директно био повезан са гасом, јер се 20 одсто производње електричне енергије производи захваљујући гасу.  Неминовно је да поскупи струја, али и гас и остали енергенти и у Европи и код нас", каже Здравковић.

Извор: Еуроњуз

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS