20. 04. 2024.

Уредба којом је Влада ограничила највишу малопродајну цену горива у Србији биће продужена до краја априла, речено је Данасу.

Тренутно, литар евродизела кошта 197 динара, док је бензин 175 динара по литру. Ове цене почеле су да важе 1. априла у 15 часова и важиће до наредног петка, 8. априла у 15 часова. Дизел је претходне недеље коштао 187,23 динара, а бензин 176,05 динара.

У Министарству енергетике за Данас нису конкретно потврдили када ће и колико бити продужена, али подсећају да је Уредба о ограничењу максималне малопродајне цене деривата донета у циљу заштите домаћих потрошача услед великих поремећаја на глобалном тржишту цена сирове нафте и деривата и да су овакве уредбе донеле и неке државе у региону, попут Мађарске, Црне Горе, Хрватске.

“Тренутна ситуација на светском тржишту се не смирује, већ се додатно компликује због ситуације у Украјини и поремећајима у снабдевању. Из тог разлога свакодневно се прати дневно трговање дериватима и сировом нафтом, као и такозвани фјучерси за трговање у будућности”, истичу у овом Министраству за наш лист.

У Министарству подсећају да је смањена акциза на деривате у износу од 20 одсто, те да је ограничена и максимална малопродајна цена.

“У циљу стабилног снабдевања тржишта дериватима обезбеђене су и додатне количине деривата у резервама које омогућују снабдевање тржишта Србије у периоду од око два месеца”, кажу у Министарству и додају да ће Влада и у наредном периоду у складу са дешавањима и трендовима на светском тржишту чинити све како би заштитила домаћег потрошача и обезбедила довољне количине деривата за несметано функционисање привреде и становништва.

Допуњена Уредба је усвојена 17. марта на месец дана, али је Влада одлучила да је додатно продужи. Прва Уредба о ограниченим малопродајним ценама евродизела и бензина усвојена је 10. фебруара.

Извор: Данас

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS