Вести

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS

Држава смањила акцизе и забранила точење горива ван резервоара

Влада Србије је данас усвојеним прописима утврдила максималне малопродајне цене горива, забранила точење горива мимо резервоара возила, за 20 одсто смањила акцизе на оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља, забранила извоз зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза и прекрупе и сунцокретовог уља и увела додатни рок за пријаву за субвенције у оквиру е-фискализације. Прописани су и услови продаје нафтних деривата регистрованим пољопривредним газдинствима.

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о ограничењу цена нафтних деривата која се односи на нафтне деривате Евро дизел и Евро премијум БМБ 95, а која ће од ступања на снагу 11. марта, важити наредних 30 дана, до 11. априла.

„Одлука је доната у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, с обзиром на то да се у претходном периоду бележи раст цена нафтних деривата. Уредбом се утврђује максимална малопродајна цена и обавезују привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање превозних средстава, а који су до доношења уредбе вршили испоруку деривата, да наставе са испоруком искључиво утакањем у погонске резервоаре превозних средстава“, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Такође, предвиђени су и услови и начин продаје нафтних деривата регистрованим пољопривредним газдинствима.

Ниже акцизе и царине

Чланови владе донели су одлуку о привременом смањењу акциза за 20 одсто од садашњег износа на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља.

На данашњој седници донета је допуњена одлука о условима и начину за смањење царинских дажбина на одређену робу, односно за изузимање одређене робе за плаћање царинских дажбина у 2022. години.

Одлука која се односи на нафту и уља добијена од битуменозних минерала, важиће до 31. децембра 2022. године.

Забрана извоза жита, брашна и уља

На седници је донета одлука о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа битних за становништво - зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза и прекрупе и сунцокретовог уља, како би се правовремено реаговало на тржишне поремећаје и раст тражње, како на светском тако и на домаћем тржишту.

Још један рок за субвенције за е-фискализацију

Влада Србије усвојила је Уредбу о утврђивању Програма финансијске подршке обвезницима фискализације за усклађивање пословања са законом којим се уређују фискализација, а којом се омогућава нови рок за пријављивање за субвенције државе за прелазак на нови модел е-фискализације на порталу Пореске управе еПорези, од 15. марта до 5. априла.

"Пријављивање за субвенције за увођење новог модела фискализације за све који се нису пријавили у првом року, одвијаће се на исти начин као и претходног пута. За остваривање субвениција, обвезници фискализације могу да се пријаве само једном, а накнадно мењање пријава неће бити могуће. Обвезницима се уплаћује по 100 евра (у динарској противвредности) по сваком продајном месту и по сваком уређају још по 100 евра (у динарској противвредности), а за привреднике који нису у систему ПДВ-а, тај износ се увећава за 20 одсто", наводи се у саопштењу Владе Србије.

Извор: Н1