23. 11. 2024.

Прве седмице у години килограм свињског меса у продавницама у Србији коштао је од 420 динара у Врању до 620 динара у Суботици и Сремској Митровици, објавио је данас Републички завод за статистику.

Килограм јунеће розбратне се у Ужицу и Ваљеву продавао почетком године по цени од 640 динара, док је у Београду био чак 860 динара.

Цена свежег пилећег меса је на рафовима продавница имала мање осцилације, те се килограм продавао у Ваљеву за 220 динара, у већини градова цена му је била 300 динара. Килограм свежег шарана је коштао прве недеље јануара од 380 у Врању до 500 динара, колико је био у Смедереву, Зрењанину, Краљеву.

Домаћи сир се у продавницама у Краљеву продавао за 270 динара, док му је цена у Нишу била чак 670 динара, показала је анализа РЗС, док је килограм кајмака коштао од 700 динара у Новом Пазару и Сремској Митровици до чак 1.500 динара колико је за њега требало издвојити у Зрењанину.

Кромпир је првих дана јануара био најскупљи на београдским пијацама, где је достизао цену од 100 динара, у продавницама је у свим градовима Србије коштао између 70 и 90 динара.

И док је цена слатког купуса била у просеку неких 70 динара и у продавницама, али и на пијацама, црни лук је дупло више коштао на неким пијачним тезгама.

Цена за килограм црног лука је у продавницама била од 40 до 50 динара, док је на пијацама у Београду она била и до 80 динара, баш као и у Крагујевцу и Краљеву.

Килограм лимуна је варирао од 80 до 120 динара у продавницама, док му је на пијацама цена ишла и до 150 динара, колико је био у Зајечару.

Извор: Данас


Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS