23. 04. 2024.

У нашој земљи готово сви трговци ради прихватања рекламације од купца одмах на увид траже фискални рачун, али и потрошачи који нису склони чувању ових исечака могу бити мирни јер као доказ о куповини могу да приложе и друге потврде.

У ту сврху може да послужи потврда из банке ако сте писали чек или провукли картицу, можете трговцу да приложите гарантни лист као доказ да сте робу купили баш код њега са сатницом куповине, а можете и да тражите продавцу да пронађе у својој евиденцији доказ да је управо код њега тог дана купљен одређени производ, објашњавају за Курир представници удружења за заштиту потрошача.

Из удружења наводе да им константно стижу питања потрошача да ли је фискални исечак једини услов да трговац размотри приговор купаца, будући да се начини рекламације робе знатно разликују од радње до радње. Поједини трговци, како наводе, инсистирају да без рачуна нема рекламације, док неки други имају либералнији и толерантнији однос с потрошачима.

У то се и сама уверила Београђанка Жаклина Милић, која је покушала да после 10 дана од куповине врати хаљину јер је након једног ношења пукла по шавовима.

- Продавац није уважио рекламацију јер нисам имала фискални рачун. Обратила сам се удружењима потрошача и добила информацију да је такав поступак незаконит. Сваки трговац је у обавези да чува копију фискалне траке три године и на њој се може утврдити време куповине презентовањем неког другог доказа, попут слипа или извода. Када сам им на то указала, трговац ми је на крају вратио новац - рекла је Милићева за Курир.

Младен Алфировић, правник из Националне организације потрошача Србије, рекао је за Курир да је фискални исечак најбољи доказ о куповини, а уколико га је купац изгубио, онда при рекламацији може да му помогне нека друга потврда о куповини на којој стоје сатница, датум и локација радње у којој је роба купљена.

- То може бити слип уколико је потрошач производ платио картицом, извод из банке или гарантни лист, који је такође доказ о куповини. Трговац је дужан по закону да две године чува евиденцију о продаји, али ако дођете без рачуна да рекламирате робу, он није у обавези да прелистава евиденцију и може одмах да одбије да рекламира робу. Међутим, уколико имате неку од ових потврда, закон трговца обавезује да купцу изађе у сусрет и да му уважи рекламацију - објаснио је Алфировић и додао:

- Ако је у питању техничка роба, ту може да послужи и гаранција. Уколико је роба плаћена чеком, онда постоји траг да је купљена код одређеног трговца. Тада потрошач може да затражи од банке потврду о трансакцији и да је донесе трговцу како би он у својој евиденцији пронашао доказ о куповини.

Савет

Рачуне фотокопирати јер избледе

Заштитници потрошача упозоравају на проблем да фискални рачуни већ после неког времена почињу да бледе и постану практично неупотребљиви јер се са њих не могу прочитати ни износ, нити датум куповине, али ни информација код ког трговца је роба купљена.

На ово је до сада више пута упозоравано, будући да у Србији саобразност траје две године, то јест у том периоду купац има законско право да уложи приговор на робу. Зато је препорука да се сви рачуни, посебно они за вредну робу, одмах фотокопирају.

Пажљиво

Опрезно с административном забраном

У случају куповине преко административне забране, која такође може бити доказ о куповини робе, саветује се опрез јер је било примера да су купци обућу платили на овај начин код одређеног трговца, а онда су је замењивали следећег дана за другачију боју.

Када су се после извесног времена трговцу јавили због рекламације, он је није уважио јер се опис производа није поклапао с оним на административној забрани. Трговац у овом случају може да се оглуши о захтев купца и једноставно не призна да је потрошач робу купио на тој адреси, па чак и ако постоји доказ, други рачун, који купац није сачувао.

Извор: Курир

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS