16. 07. 2024.

Држава је већ ограничавала цену основних намирница - да ли то може опет да уради?

Влада Србије донела је Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500 чиме је малопродајна цена хлеба од брашна тог типа ограничена на максималних 46 динара у наредних шест месеци. Остављена је могућност да се та одлука продужи.

У ово изазовно време када поскупљује готово све од услуга, хране преко комуналија, питање је зашто се таква мера не спроведе и за остале секторе. Познато је на пример, да је на почетку пандемије влада ограничила цене за чак 36 основних намирница.

После тога, месецима је благо расла цена уља, меса постепено, док је гориво мењало цену и на недељном нивоу.

Нову уредбу владе поздрављају и у удружењу потрошача, указујући да би било добро применити модел и за друге ситуације.

- Зашто се тај модел не искористи на уље, месо, или нафту где се примењује акцизна политика? Модел је добар и могли би и да угледају што би таква уредба на крају спречила проблеме и поскупљења преко ноћи која можемо да видимо претходних недеља и месеци - каже за наш портал Марко Драгић, правни саветник при НОПС.

Учешће ове врсте хлеба у структури набавке хлеба сваког трговца, треба да буде најмање 30 одсто, како би се онемогућило избегавање примене ове уредбе.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић рекла је раније данас да је донета Уредба на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

"У овом тренутку, планирана је интервенција из робних резерви од 30.000 тона брашна, а потом уколико буде потребе Републичке робне резерве ће одреаговати додатним количинама", изјавила је министарка.

Како је додала, Уредба се доноси у циљу осигурања снабдевености тржишта и очувања ценовне стабилности ове основне животне намирнице због скока цена житарица и брашна, које су достигле рекордни ниво у свету и код нас.

Тим поводом се огласила и Унија пекара Србије која подржава уредбу о максималној цени хлеба.

- Наиме, подршка је уследила после договора са представницима Владе, која ће преко Уније пекара Србије и Републичке дирекције за робне резерве пекарима, који се баве производњом хлеба, обезбедити брашно по цени од 30 динара - навели су они.

Унија пекара Србије очекује већ за неколико месеци стабилизацију цена пшенице на нашој и страним берзама и нада се да неће бити потребе за продужењем уредбе.

Шта држава може да уради да спречи скок цена?

Унија пекара Србије, као највеће удружење произвођача хлеба и других пекарских производа, такође подсећа да није одржала никакве састанке у оквиру свог удружења поводом повећања цена хлеба.

Када је реч о предлогу да се уредба прошири на друге асортимане, раније су из ресорног министартва говорили за наш портал да држава има друге механизме.

На пример, уколико дође до повећања цена уља које немају економско оправдање, један од начина за спуштање цена је и привремена суспензија царина на увоз сунцокретовог уља, како би се омогућила већа конкуренција, рекли су за наш портал у Министарству.

Уљарска индустрија стратешка грана пољопривреде због чега су царине на увоз сунцокретовог уља из ЕУ у Србију прилично високе и износе 30 одсто. Око рекација цена меса често се укључује и Министарство пољопривреде са својим мерама у сточарској производњи.

На цену нафте утиче више фактора, а они са светског тржита се на наше прелију за око два месеца:

Анализе Удружења нафтних компанија Србије, показују да је измена акцизне политике неопходна и да би одређеним мерама наша земља могла знатно да смањи куповину горива у суседним земљама, што је последњих година устаљена пракса становника пограничних места, о чему је Телеграф Бизнис више пута писао.

По висини фискалних и парафискалних намета који оптерећују сваки литар горива Србија предњачи у односу на земље са којима се граничи, што ствара проблеме и нафтним компанијама због пада укупног промета и држави због мањих фискалних прихода.

И НБС може да утиче монетарном политиком.

Извор: Телеграф Бизнис

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS