19. 04. 2024.

Национална организација потрошача Србије изражава снажан протест новонасталом ситуацијом приликом увоза хране. Ступањем на снагу новог Закона о безбедности хране дошло је до потпуног хаоса код увоза основних животних намирница, јер су његове одредбе накарадно протумачене и имплементиране од стране одговорних људи из Министарства здравља и Министарства пољопривреде.

Већ недељу дана намирнице слободно улазе у земљу, одмах се царине и стављају у промет, без званичне оцене и процене њихове здравствене исправности за коју је једино надлежна гранична санитарна инспекција према важећем Закону о санитарном надзору и Закону о министарствима. У пракси се догађа да се од стране фитосанитарне и делом ветеринарске инспекције "одокативно" лупају печати да је неки производ (читај храна) безбедна, цариници то одмах царине и роба завршава на нашем тржишту. До сада обавезно Уверење о квалитету (здравствено-санитарно уверење) више није услов за царињење робе. Тиме је настао прави рај за ранији прикривени, а сада легализовани шверц хране. Сматрамо да је овај скандалозан поступак настао како би се увознички лоби на брзину обогатио увозећи сав отпад из Европе.

Апелујемо на све државне органе да се одмах донесу сви неопходни подзаконски акти који би ближе уредили ову област. Такође позивамо и санитарну инспекцију да и даље ради свој посао јер је на то обавезује постојећи Закон о санитарном надзору. Да ли је потребно да неко заврши трагично због оваквог "високог" нивоа безбедности и заштите здравља потрошача?

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS