Вести

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS

Мала вода од велике скупља

Кад се на улици изненада ожедни, пакује торба за пут или припрема деци свакодневна ужина, по правилу се купује вода у малој флаши.

Уобичајена количина и величина је пластична боца од пола литре. Да је баш овај производ најтраженији и да његова продаја најбоље "иде" свесни су произвођачи и трговци и то својски користе. Тако, ове мале флаше коштају готово исто, или чак више - од три пута већих.

Наши читаоци, који су имали прилике да купују воду различитих произвођача, сугерисали су нам, како кажу, на ову неправду коју већина фирми, као по договору, практикује.

- Сваки пут кад кренем да купим флашице воде деци за школу, изнервирам се кад схватим да нас "деру" на овом производу. Чим се троструко већа количина течности 1,5 литара продаје по истој цени као 0,5 литара, значи да нам онда ову мању наплаћују много више него што вреди - каже Драгана Ј. из Београда.

- У радњама је стандардна флаша воде од пола литра око 40 до 50 динара, а толико стаје и велика. Продавци играју на карту да ће ретко ко у торбицу или дечји ранац да убаци боцу од литар и по воде, као и да кад се лети колабира од врућине, посеже за најмањом флашицом само да се утоли жеђ.

Један од најпродаванијих производа на трафикама је управо "мала" вода, у класичној амбалажи од 500 милилитара, а цена је у њима чак 70 динара. Не само да су драстично слупље од истих таквих у продавницама великих трговинских ланаца, већ и једне и друге, нелогично, коштају више од троструко већих.

У већини продавница познатих трговинских ланаца који послују у Србији, пола литра "росе" кошта од 40 до 47 динара, боца од 0,33 је око 43 динара, од 0,75 литара је од 59 до 63 динара док је литар и по ове течности најисплативије - од 51 до 53 динара.

Разлика је још упадљивија код "аква виве" коју пакује "Књаз Милош". У много продавница у главном граду цена воде у амбалажи од пола литра и литар и по кошта исто - око 48 динара.

У мањим трговинама већа боца је чак за динар, два јефтинија од троструко мање. Кад је газирана вода у питању, велика флаша је скупља од мале, али не три пута, већ за неколико динара.

"Јана" пакована у флашу од 0,75 кошта 50,99 динара, што је јефтиније за динар од двоструко мање.

- Цену формирамо на основу оне коју нам задају прозивођачи и дистрибутери - рекла нам је продавачица у дисконту пића.

- Скретали су нам купци пажњу на ову ситуацију, али тако је одувек, само се више примећује откако је све поскупело. Код нас је мала флаша "аква-виве" скупља од три пута веће, када су у питању идентичан облик и дизајн. По правилу су скупље и мале флашице са писком, попут сисаљке са поклопцем за најмлађе, од оних са обичним затварачем, без обзира на количину. Ту се још може објаснити нелогичан однос да мање буде скупље.

ЗЛОУПОТРЕБА ТРАЖЊЕ

Ради се о договору трговаца и произвођача да злоупотребе повећану тражњу за одређеним производом и одреде цене које нису у складу са коректном пословном праксом и које нису економске - каже Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача Србије.

- Ова ситуација се може подвести под непоштено пословање, јер се таква мања вода најчешће узима код путовања, кад су велике врућине, да се попије лек и слично.

 

Извор: Новости