16. 07. 2024.

Када би сваки члан четворочлане породице дневно 200 пута повукао воду из водокотлића, у пуној кади се купао сваки дан по пет пута, исто толико пута дневно се туширао, и када би уз то дневно прали по пет машина веша и исто толико пута укључивали машину за суђе, не би у свом стану потрошили 368,24 кубика воде колико је на рачуну на име утрошка добила Београђанка Маријана Вучинић. Њен јулски рачун за Инфостан, управо због толиког утрошка воде, премашује 35.000 динара. Исто тако прошле су и њене комшије из зграде у београдској Улици цара Душана. На жалбе су им из Инфостана прво поручили да ће исправити, а потом да ипак плате, па ће им одбијати од следећих рачуна.

После јунског рачуна за Инфостан од 6.687 динара, Маријану Вучинић је за пријављена три члана породице затекао јулски износ од тачно 35.133,84 динара. Највећи удео, стоји у рачуну, иде на „хладну воду“ – више од 20.000 динара на име утрошка.

„Живим у згради у Улици цара Душана. Немам травњак, не заливам никакве баште, потрошња воде је уобичајена, а добијам пет пута већи рачун у јулу у односу на јун“, каже Маријана Вучинић која се обратила порталу Н1.

Кварова колико зна није било, једино су, како каже – прошле године били „Весићеви радови“.

У згради, наводи, постоје четири локала, пословна простора, али како истиче – они су и до сада радили.

Ни она, ни њене комшије, не знају шта да раде са оволиким рачунима.

„Кажу – платите, па ћемо вам одбијати од следећих рачуна. У то не верујем, јер ми никада ништа што је узето није враћено. А опет, ако не платимо – могу да нам пошаљу извршитеље“, наводи наша саговорница.

Колико је 368,24 кубика воде

Да бисмо проверили колико износи 368,24 кубика воде, колико јој је зарачунато на рачуну обједињене наплате, послужили смо се калкулатором који је на свом сајту објавило Јавно-комунално предузеће „Водовод и канализација“ из Суботице.

Када смо унели податке који би били реални за четворочлану породицу попут два туширања дневно за сваког члана домаћинства, два купања у пуној кади, дневно укључивање две машине веша и две машине за суђе, добили смо резултат од „свега“ 37 кубика воде што би било око 2.200 динара (цена кубика воде у Београду за домаћинства је 59,46 динара).

Тек када се ови параметри повећају до нивоа немогућег – попут 800 пута дневно повучене воде из водокотлића (200 дневно по сваком члану домаћинства) и неизлажења из каде што због купања, што због туширања по пет пута дневно свих чланова, уз машине за веш и суђе које дневно раде бар по 10 сати, постиже се потрошња воде већа од 300 кубика.

Према речима саговорнице Н1, количина воде која је њој зарачуната је енормна.

„Као да сам појила диносаурусе“, каже Маријана Вучинић.

ЈКП Инфостан није одговорио на питање портала Н1 да ли ће сторнирати издате рачуне обједињене наплате за јул месец и издати нове за станаре зграде у Улици цара Душана 94.

 

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS