26. 04. 2024.

Цене нафте на глобалном тржишту прошлог викенда пале су највише у последњих девет месеци јер трговци због новог таласа ширења коронавируса продају терминске уговоре у очекивању слабљења потражње широм света.

Цена барела Брента на лондонској берзи потонула је протеклог викенда 8 одсто, на 65,18 долара, најнижи ниво од априла. На америчком тржишту барел ВТИ нафте појефтинио је 9 одсто, на 62,32 долара, најнижи ниво од септембра прошле године

Цене нафте у петак су забележиле непрекидни пад седми трговински дан заредом будући да се све више држава у свету суочава с растућим бројкама заражених ковидом-19, због чега ограничавају путовања у настојању да сузбију ширење пандемије.

Кина је увела строже методе дезинфекције у својим лукама, узрокујући загушење протока роба, те је, као и и САД, увела ограничења броја путника на авионским летовима. Бројне друге земље, међу којима и Аустралија, ограничиле су путовања грађана. Због тога је потражња за авионским горивом ослабила, након што је целог лета расла.

“С таквом врстом неизвесности, тешко је наћи упориште ценама нафте. Власти оштро делују како би минимализирале избијање заразе, а то директно прети потражњи за нафтом”, истиче Џон Килдуф, партнер у Аген Капитал.

 

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS