26. 04. 2024.

Због пестицида су прво повучени воћни јогурт и четири сладоледа. Касније су испитиване још две врсте сладоледа које смо увезли из Пољске. Шта је утврдила наша ветеринарска инспекција?

Изгледају и упаковане су као виршле, али то нису. Пошто их је произвођач направио од неквалитетног механички сепарисаног меса, на паковању није писало да су то виршле, али није наведено ни да су кобасице.

"Избацили су само тај назив виршла, а ставили су у производ нешто што вас асоцира и што вас упућује да купујете тај производ који сте до сада управо куповали, тако да су искористили старе навике потрошача", наводи Никица Јовановић, правни саветник Националне организације потрошача Србије.

Било је и произвођача који су у називу производа задржали "виршле", а производили су по рецепту мимо закона. Зато је ветеринарска инспекција изашла на терен.

"Добили смо информације да је грешком искоришћено паковање које је било намењено да кажем за претходну туру, тј. од онда када је важио стари правилник о контроли и квалитету меса, тако да ће они што се тиче маркета све количине тако спорно декларисаног производа повући са тржишта", указује Зоран Ивановић, начелник ветеринарске инспекције.

Из Националне организације потрошача Србије апелују на купце да обавезно читају декларације.

Некада, међутим, ни декларација не може да помогне. Недавно су са тржишта у региону, али и код нас повучени воћни јогурт и различите врсте сладоледа, а пред крај прошле недеље у Хрватској и туњевина у којој су пронађени комади метала.

"Ми нисмо добили никакву нотификацију да је редовним каналима та туњевина пласирана на тржиште Србије, уколико буде дошла таква информација ми ћемо наравно хитно реаговати и код сваког увозника преконтролисати да ли се предметни лот налази", каже Зоран Ивановић, начелник ветеринарске инспекције.

Гранична ветеринарска инспекција контролише све производе који се увозе у Србију легалним путем. Без решења о дозволи увоза, ниједан прехрамбени производ не може да уђе у земљу. У ветеринарској инспекцији запослено је нових 75 инспектора.

 

Извор: РТС

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS