26. 04. 2024.

У јеку сезоне годишњих одмора и припрема за одлазак на летовање, по навици посежемо за активирањем различитих роминг пакета услуга, а поучени најчешће лошим искуствима када након летовања добијемо од оператора знатно увећан рачун.

Наиме, ако сте се ове сезоне одлучили да летујете на пример у Црној Гори, није вам потребан никакав роминг пакет нити додатак. Од 1.7.2021. године почео је да се примењује модел "Роминг као код куће" у региону Западног Балкана, и односи се на услуге мобилних оператора у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Албанији и АП Косово и Метохији.

У пракси то значи да корисник услуге мобилне телефоније може да троши СМС поруке и позиве које има у оквиру свог пакета услуга слободно и без ограничавања, и најважније БЕЗ ДОДАТНЕ НАПЛАТЕ у наведеним државама. Са друге стране, за интернет саобраћај постоје извесна ограничења, у смислу да код појединих пакета није могуће искористити укупну количину домаћег интернет саобраћаја, а за шта је потребно обратити се свом оператору како би се добила најпоузданија информација о условима коришћења интернета.

Међутим, Теленор и даље на свом сајту и мобилној апликацији нуди потрошачима пакете роминг услуга са Црном Гором. Тако Теленор потрошачима нуди пакет "Дневна карта" у износу од 199,00 рсд или могућност коришћења пакета "Недељна карта" у износу од 999,00 рсд.

Иако овај оператор има на свом сајту истовремено и информацију корисницима да је наведени споразум ступио на снагу, то га и даље не спречава да нуди услуге које се могу прибавити по одређеним ценама, иако је све што би се наплатило у оквиру одређеног пакета свакако ВЕЋ БЕСПЛАТНО!

На крају, апелујемо на потрошаче да се добро распитају и информишу пре одласка у неку од наведених држава, и истовремено апелујемо на надлежне институције да спрече овакву пословну праксу поменутог оператора.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS