20. 04. 2024.

Према проценама удружења потрошача, дневно је за основне животне намирнице потребно око две хиљаде динара, без тог износа не вреди ни улазити у самоуслугу, кажу потрошачи. Цене готово неприметно расту, па је тако од почетка године месо поскупело у просеку 25 одсто.

Свињско месо је од јануара поскупело за око 20 одсто. Секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских прозвода Привредне коморе Ненад Будимовић наглашава да се ово не дешава први пут у Србији и да је главни разлог разлика у ценама по окрузима, те се некоме исплати да се бави сточарском производњом, а некоме не.

„Има више разлога. Један од разлога јесте и откуп живих животиња. Осцилације су врло заступљене на територији Србије. У последњих недељу дана које смо пратили са откупом, цена се креће од 110 до 180 динара, причамо о товљеницима, значи о свињама. Док јунад, односно бикови се крећу од 200 до 260 динара. То су велике разлике у ценама, тако да кланичари, односно прерађивачка индустрија има простора да формира различите цене. И зато имамо у малопродајним трговинама разлику у цени, на пример, да је свињски бут од 450 до 570 динара у зависности од трговине“, наводи Будимовић.

Истакао је да су сточари у врло тешкој позицији, због поскупљења цена кукуруза и сојне сачме, као основних компоненти за исхрану животиња.

„Оно што би допринело уређењу сточарског тржишта јесте да откупна цена може да се формира на основу Правилника о квалитету трупова на линији клања, значи цена у Нишавском округу или у Севернобачком, била би потпуно иста“, рекао је Будимовић.

Како у трговинама није дошло до појефтињења меса од почетка године, требало би размишљати о трговинским маржама, као трећој компоненти која утиче на формирање цене меса. Према Будимовићевим речима, трговинске марже су увек исте без обзира на откупну цену, односно производну цену у кланици

Анализе Привредне коморе Србије од почетка године указују да је дошло до смањења увоза свињског меса за око 30 одсто.

„Значи смањен је увоз свежег меса из Европске уније, зато што су се произвођачи, односно кланичари, окренули више домаћем тржишту. Међутим, ми имамо пораст увоза готових производа, поготову трајних готових производа за неких 31 одсто. То опет није добро зато што финални производ је практично циљ да се направи и да се прода. А ми то што направимо не можемо да продамо. И то је оно што је негативно за наше произвођаче“, објашњава Будимовић.

Подсећа да је Србија смањила извоз у Руску Федерацију због појаве афричке куге свиња, која је захватила и јаке пољопривредне земље. Истиче да је потребно максимално ангажовање свих, како би се побољшао положај сточара.

На питање да ли се могу правити прогнозе потенцијалног повећања цена меса до краја године наводи: „То је врло тешко прогнозирати и не бих се бавио тим прогнозама. Циљ је сачувати сопствену производњу. А остати независан у том смислу да имамо довољно хране за сопствене потребе, са неким благим тржишним вишковима, који би били усмерени на извоз у ЦЕФТА регион, где смо лидери у извозу у ЦЕФТА земље. И кажем, тражити та нова тржишта“.

 

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS