24. 04. 2024.

Ово је позив за инспекције да појачају надзор и да се више укључе ванредне контроле - поготово кад је реч о храни, да не бисмо долазили у ситуације да бележимо повећано присуство супстанци које ту ни не треба да се налазе, рекао је Младен Алфировић из Националне организација потрошача Србије поводом повлачења из промета сладоледа са количином етилен оксида изнад дозвољених граница.

„Повлачење сладоледа из промета због садржаја недозвољене супстанце афера је која се не дешава први пут на нашем тржишту. Слична ситуација била је са сусамом у ком је такође забележено повећано присуство етилен оксида“, истакао је Младен Алфировић из НОПС-а.

Произвођачи, како оцењује, генерално све мање воде рачуна о безбедности и здрављу потрошача.

Подсетимо – сладоледи М&М, Сникерс и Твикс повлаче се и са тржишта Србије због тога што садрже етилен оксид изнад дозвољених граница, саопштила је Управа за ветерину. Увозници ових сладоледа за нашу земљу су Фриком и Марк Балкан Ист Нами, а Управа за ветерину је забранила и увоз спорних производа до спровођења истраге.

Када је реч о последицама по здравље грађана који су конзумирали сладоледе са већом количином етилен оксида, Алфировић истиче да према ономе што су објавили научници – акутно то не представља проблем.

„Међутим, ако се у дужем временском периоду континуирано уноси етилен оксид, последице по здравље могу да буду озбиљне“, наглашава гост Н1.

На питање како грађани да буду сигурни да су спорни сладоледи повучени из промета, Младен Алфировић одговара да је то питање за надлежно министарство и инспекцију.

„Зато се и залажемо за независне контроле хране и других производа. Највећи проблем је што немамо приступ независним изворима фнансирања на основу којих бисмо могли да спроведемо независне анализе хране. Јер сваки пут када смо то раније радили уочили смо да је било супстанци које нису смеле да се налазе у производима али и да стварни састав није одговарао декларацији“, указао је он.

Алфировић је истакао и значај колективне тужбе која у Србији не постоји од 2012. године.

„Путем колективне тужбе потрошачи на брз и лак начин могу да буду обештећени. Апелујемо да се врати колективна тужба у правни систем. До сада имамо само начелна обећања да ће бити враћена у Закон о парничном постуку и правни систем Србије“, истакао је Младен Алфировић.

 

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS