25. 04. 2024.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић рекао је данас да би трошкови обраде кредита у банкама у Србији требало да буду урачунати у камату или провизију, а не посебно исказани и наплаћени.

„Накнада трошкова обраде кредита би требало да буде садржана у камати или провизији, а не да их банке посебно наплаћују. Да ли то значи да банке треба да зарачунавају посебно трошак и када отворите њихова врата”, рекао је Паповић за Бету, поводом захтева три посланика Српске напредне странке да Скупштина Србије да аутентично тумачење три закона која се односе на банкарску наплату посебних трошкова обраде кредита.

Посланици Дејан Кесар, Верољуб Арсић и Јелена Жарић Ковачевић затражили су од Скупштине Србије да данас усвоји предлог аутентичог тумачења одредби Закона о облигационим односима, Закона о заштити потрошача и Закона о заштити корисника финансијских услуга, али је председник Србије Александар Вучић јуче затражио да га повуку из процедуре.

Суштина тумачења сва три прописа је да се банкама дозвољава да наплаћују накнаду обраде кредита и осталих услуга, без обавезе да о висини таксе и њеној сврсисходности полемишу са клијентима.

Посланици су тумачењем три закона оценили да банке имају право да наплаћују те намете, што је у супротности са већином до сада донетих судских одлука у корист клијената, који су тужили банке, а према незваничим проценама тужило их је око 100.000 клијената.

„Не знам шта значи аутентично тумачење, његови аутори треба да објасне шта подрзумевају под тим”, рекао је Паповић, јавља Бета.

Додао је да су многи закони и правилници донети под притиском разних лобија.

Судови су, како је рекао Паповић, затрпани тужбама клијената банака због наплате посебних трошкова обраде кредита и ако је неко хтео да их растерети то је могао изменом Закона о парничном поступку који је до 2012. године садржавао одредбу о колективној тужби, али је тада избачена из закона.

Да није искључена из закона колективна тужба је сада могла да обухвати све тужбе клијената и да се проблем затрпаних судова истим тужбама реши на основу једне пресуде.

Паповић је рекао да сваки трошак мора бити јасно исказан како би клијенти били обавештени о њиховим обавезама.

„Сада смо дошли у апсурдну ситуацију од које само адвокати имају корист јер заступају клијенте и наплаћују њихове трошкове”, рекао је Паповић.

 

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS