19. 04. 2024.

Национална организација потрошача Србије саветује грађанима да храну преко интернета купују само од регистрованих продаваца и да избегавају куповину ове робе уколико јој је рок употребе пред истеком, изјавио је данас Тањугу председник ове организације Горан Паповић.

"Кад је храна у питању, савет потрошачима је да купују искључиво преко овлашћених онлајн продавница и продаваца који стоје својим именом и презименом иза тога и имају своју службу за доставу", рекао је Паповић.

Он је скренуо пажњу на то да је нелегална продаја на интеренту узела маха, и да се у "сивој" зони годишње губи на стотине милиона евра.

"Код хране је у 90 одсто случјева истекао рок трајања. На сајтовима који то продају нелегално никад нећете видети да ли је рок истекао или је пред истеком рока употребе. Само се види лепа слика, и то јесте главни проблем", упозорио је Паповић.

Он је подсетио да Закон о заштити потрошача и Закон о трговини јасно прописују да роба којој истиче рок трајања мора да буде издвојена у посебне рафове и посебно означена, наглашавајући да то у маркетима и продавницама инспекцијске службе лако могу да контролишу.

"Када је у питању продаја преко интернета, ми смо скоро објавили листу од преко 300 лажних продаваца - непостојећих фирми, приватних лица, а сада смо приметили да се појављују неке организације које по правилу продају робу којој је истекао рок трајања. Ми смо суоцени са проблемом против кога да покренемо поступак кад нико до њих није поставио ни ПИБ, ни матични број, ни конто у банци, све оно што је по закону о електронској трговини обавезан да уради", упозорио је Паповић.

Он је навео да потрошачи морају да отворе четворе очију када купују преко интернета, јер само куповином код регуларних продаваца стичу право да врате производ или пријаве прекршај.

Паповић каже да је по правилу Министарсво трговине надлежно да реагује на нелегалну онлајн трговину.

"Они су дужни да се тиме баве на нашу молбу и интервенцију, али се поставља питање да ли су у могућности да тако нешто ураде, да ли имају кадровске и техничке капацитете за тако нешто", напомиње председник организације потрошача.

Додаје да је "сива зона" узела маха, јер је Националан организација потрошача пописала више од 300 нелегалних продаваца, и мада је оних који продају храну мањи број, могу изазвати озбиљне последице.

"Посебан проблем су они који продају суплементе. Ту има толико тога сумњивог, непровереног, толико тога нерегуларног, има толико тога опасног, јер је та храна небезбедна. Једноставно, криза морала је толика да је динар пречи од било чега другог", оценио је Паповић.

Он каже да ту постоје два проблема, прво је што се људи углавном устручавају да пријаве овакве слувчајеве, а други што није јасно кога треба пријавити, јер није познато ни ко је такву храну произвео ни ко је продао.

"Препорука је да потрошачи буду пажљиви и да заобиђу оне сајтове које смо ми означили на нашој црној листи. Надам се да ћемо ускоро формирати и белу листу, са списком регуларних продаваца преко интернета", изјавио је Паповић.

Извор: РТВ

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS