17. 07. 2024.

Јавном комуналном предузећу „Београдске електране“ у протеклих неколико дана јавило се више потрошача проверавајући информације из летка које су непознате особе убациле у поштанске сандучиће или залепиле на улазна врата стамбених зграда. Летком, иза којег не стоје „Београдске електране“, наслова „УПОЗОРЕЊЕ ВЛАСНИЦИМА СТАНОВА“, позивају се власници станова да, како је наведено, замене радијаторе због њиховог лошег квалитета како би наводно спречили материјалне штете, затим, да се за процедуру обрате „Београдским електранама“, као и да осигурају своје станове од потенцијалне штете преко ЈКП „Инфостан технологије“. С обзиром да „Београдске електране“ нису слале никакве летке потрошачима, упозоравамо грађане на могућност преваре и лажног представљања. Такође, појављују се и особе које се потрошачима лажно представљају као радници предузећа и од њих изнуђују новац за наводну поправку кварова на кућним грејним инсталацијама, као и за замену радијатора, вентила и слично.

Апелујемо на кориснике да буду опрезни и да никоме ко се представља као запослени у „Београдским електранама“ не дају новац за наводне поправке, преправке инсталација или уградњу опреме. Како бисмо спречили даље злоупотребе овог типа, још једном нашим потрошачима скрећемо пажњу да мобилне екипе „Београдских електрана” на терен излазе по пријави рекламације Диспечерском центру и да не узимају новац за интервенције.

С обзиром да се ближи крај грејне сезоне и да после њеног истека велики број потрошача реновира своје станове, сваки корисник „Београдских електрана“ треба да зна следеће:

  1. За преправљање унутрашњих инсталација неопходно је поднети пројекат Дирекцији за снабдевање топлотном енергијом (Цара Душана 141, Земун), која претходно издаје Техничке услове. По одобрењу, станар може да изврши преправке инсталација како је дефинисано пројектом. У супротном, може доћи до поремећаја у испоруци топлотне енергије унутар зграде.
  2. За замену грејног тела, сваки власник стана обавезан је да угради радијатор истог топлотног капацитета. Уколико станар жели да угради алуминијумске радијаторе, мора да угради искључиво оне који имају атест произвођача за систем даљинског грејања. Њиме се гарантује отпорност на корозију при пХ вредности воде из система даљинског грејања која се креће у интервалу 10≥pH≥8,5. Алуминијумски радијатори без атеста произвођача временом смањују квалитет грејања, јер се запуше и неретко пуцају и направе штету у стану.
  3. Пре радова на грејним инсталацијама, а по одобрењу пројекта за преправку инсталација, власник упућује захтев за испуштање воде из унутрашњих грејних инсталација (Савски насип 11, Дирекција за дистрибуцију топлотне енергије) и за то плаћа одређену накнаду.
  4. Поменуте радове на унутрашњим инсталацијама у становима не обављају „Београдске електране“, јер су све инсталације у зградама, па и у ходницима, дегажманима, заједничким просторијама и сл., у власништву власника станова. Према Одлуци о снабдевању топлотном енергијом у граду Београду о одржавању унутрашњих грејних инсталација у стамбеним објектима стара се власник објекта, односно орган управљања зградом.

Извор: Београдске електране

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS