17. 07. 2024.

До сада уништено око 140.000 литара производа из Турске, који је дистрибуиран у више држава чланица.

Канцеларија Европске уније за борбу против превара (ОЛАФ) запленила је у чланицама Уније готово 140.000 литара дезинфекционог средства за руке, произведеног у Турској, опасног по здравље због врло високог садржаја метанола, објављено је на њиховој званичној страници.

ОЛАФ-ова истрага идентификовала је неколико фирми у различитим државама, међу којима су и оне у Ирској и Данској, које су наручиле исти производ за дезинфекцију руку од истог турског произвођача. Све је кренуло из Данске, која је још у августу обавестила канцеларију да је запленила 6.000 литара опасног турског дезинфицијенса.

Каснијом провером установљено је да је турски произвођач пословао под неколико различитих имена, а ОЛАФ је успео да их открије и међусобно повеже. Имена компанија које су биле укључене у тај посао, како се наводи, још нису саопштена због тајности истраге.

Установљено је да је турска фирма производила за друге компаније, вероватно производе приватне робне марке. Коришћење таквих производа за дезинфекцију је опасно и може узроковати главобољу, замагљен вид, мучнину и повраћање, губитак координације... Метанол има токсични утицај на очни живац.

Генерални директор ОЛАФ-а Виле Итала изјавио је да је до сада заплењено 140.000 литара тог производа, али да се истрага наставља. Од почетка пандемије Европска канцеларија за борбу против превара била је изузетно активна. Они су се усредсредили углавном на проверу тржишта медицинске опреме, која је најтраженија у здравственој кризи ковида 19, као што су маске, брзи тестови, дезинфицијенси.

– Ови производи треба да штите људе а не да им наносе штету – рекао је Итале. Истрагом ОЛАФ-а до сада је откривено да је више од 900 компанија у току пандемије било укључено у незаконито пословање, а та листа се непрекидно допуњује.

Још у јулу ове године и Интерпол је саопштио да су криминалне групе добро искористиле прекиде у снабдевању због ванредног стања, затварања граница и отежаног транспорта. У њиховој акцији Опсон 9, заплењене су велике количине фалсификоване хране и пића.

Потенцијално опасни производи за потрошаче били су вредни око 40 милиона долара, а приликом те опсежне контроле тржишта ухапшено је 406 људи широм света и разбијено 19 организованих криминалних група. Међу откривеном робом било је млечних производа контаминираних бактеријама, меса из илегалних кланица, као и прехрамбених производа који су лажно били декларисани као лекови.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS