25. 04. 2024.

Гасна криза као да тек почиње да нас стиже. Није било довољно смрзавања протеклих дана, те су предстваници власти похитали да нас „угреју“ најавом повећања цена гаса. Делује нестварно, али у Србији све је могуће. Када је Влада недавно послала препоруку топланама да смање рачуне за грејање схватили смо како је на помолу искрена брига о потрошачима. Међутим, и у том ставу постоји селективна брига: шта ће радити сви они (индивидуални) потрошачи који су морали да купе грејалице и тиме непланирано потроше неколико хиљада динара?! На који начин ће они бити обештећени?
И уместо одговора на постављено питање намеће се следећи закључак: потрошачи гаса у Србији су потпуно немоћни да било шта предузму поводом најаве новог повећања цене гаса, јер једноставно немају избора. Држава се правда скупим улазним параметрима (читај гаса).
Пример Украјине показује како држава може и хоће да стане у одбрану својих грађана и привреде. Није попустила пред снажним притисцима Русије да цена 1.000 м3 гаса плаћа исто колико и неки други – 500 долара. Међутим, Украјина је пуноправни члан ЕУ. Да ли то говори довољно?
У сваком случају сматрамо неморалним и крајње некоректним најаву новог поскупљења енергента за кога су нам годинама причали како је енергент будућности. Пре свега, и због цене. У овом тренутку сви такви аргументи изгледају заиста депласирано.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS